AKTUELNO

Temperatura je danas prvi put pala na minus 30 stepeni u Oslu, glavnom gradu Norveške, a minus 31,1 zabeleženo je u nešto severnijem Bjernholtu, pokazuju podaci lokalnog meteorološkog instituta.

Ta temperatura zabeležena je u noći od petka na subotu između 3.00 i 4.00 sata po lokalnom vremenu u šumskoj stanici opštine Oslo gde je najviša temperatura poslednja 24 časa bila minus 21,9 stepeni Celzijusa.

Hladni talas zahvatio je severnu Evropu poslednjih dana sa rekordno niskim temperaturama od minus 43,6 stepeni zabeleženih na severu Švedske u sredu, što je bila najniža temperatura registrovana u poslednjih 25 godina za mesec januar na teritoriji Švedske. Nešto posle 9.00 jutros temperatura u opštini Oslo bila je minus 29 stepeni Celzijusa, a osećaj je bio kao da je minus 37 stepeni, prema vebsajtu yr.no.

Foto: Tanjug AP/Bulgarian News Agency

"Protekla noć je verovatno bila najhladnija u odnosu na ono što nas očekuje", rekao je stručnjak meteorološkog instituta Martin Granerod, za norvešku javnu televiziju NRK. U centru Osla bilo je do minus 21,5 tokom noći.

Autor: