AKTUELNO

Nakon što je Severna Koreja jutros ispalila oko 200 artiljerijskih granata u vodu u blizini svoje zapadne obale, južnokorejska vojska je saopštila da na taj potez odgovara vežbom artiljerije sa bojevom municijom, a naređena je hitna evakuacija civila na južnokorejskim zapadnim pograničnim ostrvima Jeonpjeong i Baengnjeong.

Južnokorejska vojska okarakterisala je potez Severne Koreje kao čin provokacije i upozorila da će preduzeti odgovarajuće mere, navodeći da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, prenosi agencija Jonhap.

Portparol južnokorejske vojske Li Sung-jun upozorio je na konferenciji za novinare da je Severna Koreja odgovorna za eskalaciju krize i pozvao na hitno smirivanje situacije.

U tesnoj koordinaciji sa SAD, južnokorejska vojska prati severnokorejske aktivnosti i sprovešće odgovarajuće mere protiv provokacija Severne Koreje, rekao je predstavnik vojske Južne Koreje.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao artiljerijsku paljbu severno od granične linije demilitarizovane zone, de fakto pomorske granice dve države, prenosi Jonhap.

Tampon zona je postavljena u okviru međukorejskog vojnog sporazuma potpisanog 19. septembra 2018. godine, kako bi se smanjile granične tenzije.

Severnokorejska vojska je 2010. godine pucala desetine puta na ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Severna Koreja je tada saopštila da je bila isprovocirana južnokorejskim vežbama jer su, kako je navela, granate pale u severnokorejske teritorijalne vode.

Autor: