AKTUELNO

Nivo pariske reke Sene danas je dodatno porastao, a prema prognozama francuskih službi ovog vikenda će dostići vrhunac, pa su francuske vlasti u pripravnosti iz straha od moguće ozbiljne poplave.

Situacija je zbog poplave složena u mnogim francuskim departmanima, a francuska Meterološka služba je jutros u 13 departmana zadržala narandžasti nivo opasnosti od poplava, od ukupno četiri nivoa, prenosi list "Parizjen" (Le Parisien).

Ista služba navodi da je vodostaj Sene jutros iznosio 5,70 metara, dok je juče u isto vreme bio 5,59 metara, a sutra se očekuje da će vodostaj biti između 5,80 i šest metara.

Povećanje vodostaja Sene će se nastaviti do početka iduće nedelje, navodi se u saopštenju.

Vodostaj Sene bi, kako je saopštila vladina služba za praćenje poplava "Vižikri" (Vigicrues), mogao da dostigne visinu kakva je poslednji put zabeležena 2016. godine, nakon što je tokom protekle noći neznatno porastao, prenosi Rojters.

Izlivena Sena je već prekrila šetalište pored reke u Parizu, a zbog poplave je u muzeju Luvr zatvorena izložba islamske umetnosti koja je bila postavljena u prizemlju.

Čuveni turistički brodići na Seni, zbog visokog nivoa vode u koritu reke, trenutno ne plove, dok labudovi plivaju na mestima gde su nekada bili trotoari, a poplave je na pariske ulice izjurila čak i pacove.

Poplava je u francuskoj prestonici 1910. godine nanela veliku štetu, kada je nivo Sene dostigao čak 8,65 metara.

Pročitajte još: UŽAS: Eksplodiralo vozilo Hitne pomoći, 40 osoba mrtvo,140 ranjeno

#Francuska

#Poplave

#Reka

#Sena

'