AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da deli osećaj besa zbog navodnih omalovažavajućih komentara američkog predsednika Donalda Trampa o afričkim zemljama ocenivši da takav jezik šteti naporima da se na kontinent uvedu mir i razvoj.

Makron je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da to što je Tramp navodno nazvao te zemlje "vuko**binama" bilo neprikladno.

- To nije reč koju možete da koristite. I ako želimo da izgradimo mir, razvoj u ovim zemljama i odnos poštovanja, ne možete da upotrebite te reči, po definiciji - rekao je Makron.

On je naglasio da je potrebno poštovati sve zemlje.

Francuski predsednik je za Trampa rekao da nije klasičan političar, a svoj odnos s njim je opisao kao "veoma snažan", preneo je AP. On je naglasio da se ne slaže s Trampom u nekim pitanjima, ali je poručio da želi da sarađuje s Vašingtonom.

Tramp je ranije ovog meseca navodno koristio vulgarni rečnik govoreći o Haitiju i afričkim zemljama, a Afrička unija je saopštila da je zbog toga "iskreno uznemirena".

Rojters je preneo, pozivajući se na dva izvora "upoznata sa komentarima" predsednika, da je Tramp na sastanku u Beloj kući upitao zašto bi SAD želele da prime migrante iz Haitija i afričkih zemalja, nazivajući ih "vuko...binama".

Pročitatje još: SAD: Srušio se vojni helikopter, poginula dva vojnika

#Afrika

#Donald Tramp

#Emanuel Makron

'