AKTUELNO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska obaveštajna služba sprečila najmanje pet ili šest pokušaja atentata na njega, koje je uporedio sa pandemijom kovida, prenosi britanski "San".

- Kao prvo, ljudi ne znaju šta bi s tim i izgleda jako zastrašujuće. I onda nakon toga, to su samo obaveštajni podaci u kojima vam podele detalje da je još jedna grupa došla u Ukrajinu da pokuša isto - dodao je Zelenski.

Kako se navodi, prvog dana ruske invazije, ruske specijalne snage su se padobranom spustile u Kijev, navodno s namerom da ubiju ukrajinskog predsednika. Zapadne vlasti su se tada ponudile da Zelenskog izvedu iz prestonice, što je on odbio, rekavši da mu je potrebna municija, ne prevoz, preneli su mediji.

Zelenski je dodao da Rusija ima novi plan da ga svrgne s vlasti i da Moskva očekuje da bude realizovan do kraja godine. Predsednik Ukrajine rekao je da mu je poznato navodno ime operacije - Majdan 3, i da je moguće da Moskva ovaj put ne planira atentat, već će potencijalno koristiti druge metode.

- Ne mogu s vama da razgovaram o specijalnim operacijama ukrajinske obavještajne službe ili tajne službe ili nekih specijalnih snaga. Postoje neki momenti o kojima ne raspravljamo. Ne samo unutar Rusije, postoje stvari o kojima ne razgovaramo vezano uz naše privremeno okupirane teritorije - izjavio je Zelenski na pitanje kako je Kijev odgovorio na pokušaje atentata.

#Volodimir Zelenski