AKTUELNO

Ovo je 46. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Direktor indonežanske bolnice u Pojasu Gaze izjavio je za BBC da se u blizini te zdravstvene institucije i dalje čuje "naizmenična pucnjava", dok se u bolnici i dalje nalazi 500 pacijenata.

Ranije je Ministarstvo zdravlja, kojim upravlja Hamas, objavilo da je u izraelskom vazdušnom napadu na tu bolnicu ubijeno 12 ljudi.

Izrael je saopštio da je na trupe te zemlje pucano "iz unutrašnjosti" bolnice, nakon čega je "direktno ciljan konkretan izvor neprijateljske vatre".

Američki predsednik Džo Bajden je izneo naznake skorog postizanja sporazuma po kojem bi Hamas oslobodio taoce iz Pojasa Gaze u zamenu za pauze u borbama.

Foto: Tanjug AP/Abed Khaled

Međunarodni komitet Crvenog krstaje pojačao nade u dogovor saopštenjem da će se njihova čelnica sasatati sa Hamasom.
Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je 13.300 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 16.000 žrtava.

Autor: