AKTUELNO

Poludnevni boravak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Berlinu, prvi posle tri godine, protekao je pod senkom suprotstavljenih stavova gosta i domaćina, kancelara Olafa Šolca. Za Nemačku, kojoj sećanja na Holokaust diktiraju spoljnu politiku, posebno prema Izraelu, prijem lidera koji je doveo u pitanje "legitimnost" izraelske države, veoma je delikatan čin.

Šolc je podržao Izrael, nudeći vojnu podršku. Erdogan, koji podržava Palestince, optužio je Izrael da se ponaša kao "teroristička" država u ratu.Berlin i Ankara zadržavaju različita mišljenja i o palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas, koja je za Erdogana "oslobodilačka", dok tvrdi da je legitimitet Izraela "doveden u pitanje zbog sopstvenog fašizma", što je zaprepastilo Nemačku. Šolc je branio "demokratsku državu Izrael od terorističke organizacije Hamasa".

Neka, posebno jevrejska, udruženja zahtevala su otkazivanje Erdoganove posete. Konzervativna opozicija je ocenila da je tajming neprikladan, a tom stavu priklonili su se liberali, koji zajedno sa Šolcovim socijaldemokratama i Zelenima, sede u saveznoj vladi. Uprkos pritiscima, nikada nije razmatrano otkazivanje.

- Diplomatija zahteva da razgovaramo sa teškim partnerima sa kojima moramo da se objašnjavamo - rekao je vladin portparol Štefen Hebestrajt.

Magazin "Špigl" primećuje da "Nemačka nema interesa da se svađa sa Erdoganom, naročito zbog nedavnog zbližavanja posle perioda visoke napetosti posle represije u Turskoj i državnog udara 2016. Jedan od razloga je što je najveća evropska ekonomija dom velike turske dijaspore od oko 2,9 miliona ljudi, uključujući 1,5 miliona glasača koji većinom podržavaju Erdogana. Uprkos autoritarnosti turskog predsednika kod kuće, njegov povećan uticaj na geopolitičkom nivou generalno ga čini suštinskim sagovornikom Berlina.

Usred rata u Ukrajini, on je posebno bio arhitekta sporazuma kojim se garantuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, pre nego što je Moskva ovog leta izašla iz njega. I Erdoganov uticaj u migrantskoj politici, s obzirom na obaveze Turske oko prihvata izbeglica, jedan od ključnih elemenata zbog kojih je on nezaobilazan sagovornik. Zapad vidi ulogu Turske u izbegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku, što, po rečima šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, čini dijalog još "važnijim i hitnijim".

Zabranjene demonstracije

Neposredno pre dolaska Erdogana, uvedeno je vanredno stanje oko palate Belvi. Područje oko zvanične rezidencije Frank-Valtera Štajnmajera je ograđeno, oko 2.800 policajaca patroliralo je po prestoničkim ulicama. Javni prevoz je obustavljen, a najavljene demonstracije protiv Erdoganove posete, u Šprevegu br 1, nekoliko metara od predsednikovog kabineta saveznog predsednika, su zabranjene, kao i sva ostala okupljanja.

Autor: