AKTUELNO

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za CBS njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili.

Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

- Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspešni - naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbeđivanjem da se teroristička pretnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.

- Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram - rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi "Tajms of Izrael".

- Postoje određene stvari koje držimo u tajnosti dok ne budemo imali šta da kažemo - naglasio je Netanjahu.

On je rekao da Izrael ima "konkretne dokaze" o korišćenju bolnice Al-Šifa u gradu Gazi u vojne svrhe, navodeći da su "vođe terorističke grupe" i "teroristički poslušnici" pobegli iz medicinske ustanove dok su se izraelske snage približavale.

Netanjahu je dodao i da postoje "snažne indicije" da su taoci koje drži Hamas bili u bolnici Al Šifa u Gazi, ali da više nisu bili tamo, od kada je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju za ulazak u bolnicu.

- Imali smo jake indicije da su držani u bolnici Šifa, što je jedan od razloga zašto smo ušli u bolnicu - rekao je Netanjahu.

Netanjahu je ponovio da Izrael ima, kako je naveo, "vojnu odgovornost da spreči ponovnu pojavu terora" u Gazi, ali da ne želi da ponovo okupira palestinsku enklavu.

Na pitanje da li će izraelski doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali, koji učestvuju u nasilju protiv Palestinaca biti pozvani na odgovornost, on je odgovorio da je takvo postupanje neprihvatljivo.

- Smatramo neprihvatljivim svako uzimanje zakona u svoje ruke ili vršenje osvetničkog nasilja - poručio je Netanjahu.

U napadu Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra ubijeno je najmanje 1.200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je takođe uzeo oko 240 osoba različitih nacionalnosti za taoce, saopštio je Izrael.

Zdravstvene vlasti u Gazi, pod kontrolom Hamasa, tvrde da je najmanje 11.500 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju i kopnenoj invaziji koja je usledila, a da su više od 4.700 ubijenih deca.

Dve trećine od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze zbog rata je primorano da napusti svoje domove.

Izraelske snage bacale su u četvrtak letke upozorenja Palestincima iz južnih delova Pojasa Gaze, koji bi mogli da ukazuju na proširenje operacije na taj deo enklave, pošto su slični leci bacani iznad severa Gaze nedeljama pre kopnene ofanzive.

Autor: