AKTUELNO

Američka kongresmenka Talsi Gebard, pozvala je američkog predsednika Donalda Trampa da direktno razgovara sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, nakon što je na Havajima u subotu došlo do panike zbog lažne uzbune o neporednom napadu balističkom raketom.

Gebardova, iz Demokratske stranke, koja u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavlja Havaje, izjavila je da bi Tramp trebalo da sedne sa Kimom i razgovara o načinima za uklanjanje takve pretnje, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

- Apsolutno i momentalno. Narod Havaja sada plaća cenu decenija lošeg vođenja zemlje, neuspeha da se direktno pregovara da bi se sprečilo da dođemo do tačke u kojoj smo danas, zbog postavljanja nerealinih preduslova - rekla je ona u intervjuu za ABC.

Prema njenim rečima, Tramp bi trebalo da razgovara sa Kimom bez postavljanja preduslova, kako bi se razjasnile razlike i izgradio put ka denuklearizaciji.

Ona je kazala i da bi Tramp trebalo da shvati razloge zbog kojih Severna Koreja odbija da razgovara o denuklearizaciji.

- Od presudnog je značaja da okončamo našu politiku ratova kako bismo obezbedili verodostojnu garanciju da SAD neće ići i srušiti režim u Severnoj Koreji, tako da mogu da počnu razgovori o denuklearizaciji - rekla je ona.

#Donald Tramp

#Havaji

#Kim Džong-Un

#Razgovor

'