AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da nuklearni sporazum s Iranom ima najviše šanse da opstane ako se izmeni.

Taj poziv Makronu dešava se posle ultimatuma koji je predsednik SAD Donald Tramp uputio Evropljanima, da u narednim mesecima pooštre uslove sporazuma iz 2015, ako žele da Vašington ostane u sporazumu.

U telefonskom razgvoru s Makronom, Netanjahu je rekao da "Trampove predloge treba uzeti ozbiljno" i dodao da bi "bilo mudro za sve koji žele da očuvaju nuklearni sporazum da ga revidiraju".

Izraelski premijer je naveo i da svet treba da "snažno osudi pet zločina iranskog režima", navodeći "napore (Irana) da dobije nuklearno oružje", "razvoj balističkih raketa", "podršku terorizmu", "regionalnu agresiju" i "surovu represiju nad iranskim gradjanima.

Makron je sa svoje strane pozvao na "potrebno poštovanje sporazuma svih strana", saopštila je Jelisejska palata.

- Predsednik Francuske je podsetio na važnost očuvanja iranskog nuklarnog sporazuma i potrebe da sve strane poštuju svoje obaveze u okviru tog sporazuma - navodi se u saopštenju.

Dva lidera su se saglasila da je neophodno raditi "u vezi s balističkim programom i regionalnim aktivnostima Irana".

Sporazum su 2015. potpisali Iran, Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i EU. Izrael se od početka protivi sporazumu i tvrdi da on ne sprečava Iran da dodje do nuklearnog oružja.

#Benjamin Netanijahu

#Sporazum

'