AKTUELNO

Jedan od vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro preminuo je u bolnici L'Akvila, gde je bio od avgusta, prenosi agencija Ansa.

Denaro je uhapšen 16. januara, nakon 30 godina bekstva.

Šezdesetdvogodišnji Denaro je tri godine bolovao od raka debelog creva.

U petak je saopšteno da je u komi.

Poslednji kum mafije

Italijanska štampa naziva Denara ''poslednjim kumom'' mafije, a veruje se da nakon hapšenja u januaru nije dao nikakve informacije policiji.

Denaro je rođen u jugozapadnom sicilijanskom gradu Kastelvetrano 1962. godine, a sa 15 godina već je nosio pištolj i bio član mafije, a prema policijskim izveštajima, sa 18 godina izvršio je prvi ubistvo.

Klan Kastelvetrano je bio u savezu sa Korleonezima, predvođenim Salvatoreom "Zveri" Rinom, koji je postao neprikosnoveni "šef šefova" (capo di tutti capi) sicilijanske mafije, poznate kao Koza Nostra (Naša stvar).

Denaro je svojevremeno tvrdio da je ubio dovoljno ljudi da napuni groblje, mediji navode da je sa drugim mafijašima komunicirao preko šifrovanih poruka ispisanih na papirićima, a koje su dostavljali njegovi glasnici.

Denaro je nestao u leto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su usledile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Kastelvetrana. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu gde je došao na redovni lekarski pregled, prenose mediji.

Autor: