AKTUELNO

Plaćenika iz Velike Britanije koji je pronađen mrtav u Ukrajini prema navodima iz istrage mučio je i ubio drugi Britanac.

Džordan Čedvik (31) pronađen je mrtav u bari sa otpadnim vodama sa rukama vezanim na leđima u junu. Nekadašnji pripadnik britanske vojske prethodno se pridružio malo poznatoj jedinici 50/50 koja se navodno nalazila pod direktnom komandom vojne obaveštajne službe (GUR).

Njegovi ratni drugovi imenovali su drugog britanskog borca kao glavnog osumnjičenog. Tvrde da je telo Čedvika, koji je inače iz Barnlija, pronađeno u vodom, ali da voda u njegovim plućima nije ista kao u Кramatorsku gde je pronađen, a koji se nalazi nekih tridesetak kilometara od linije fronta u Bahmutu.

Telo nastradalog plaćenika predato je porodici 7. avgusta, a istraga bi trebalo da bude sledeće godine. Slučaj istražuje ukrajinski Državni istražni biro koji ima nadležnost za ratne zločine.

Ukrajinska policija je nakon tela Čedvika pronašla i telo drugog britanskog plaćenika za koje se veruje da je Danijel Burk (36). Nekadašnji padobranac iz Mančestera nestao je prošlog meseca. Veruje se da je streljan i sahranjen u plitkom grobu izvan Zaporožja.

Poslednji put je viđen u društvu australijsko-libanskog plaćenika koga su policajci naveli kao osumnjičenog.

- Želimo da vidimo optuženog kako se suočava sa svojim danom na sudu - rekao je otac nastradalog plaćenika Kevin.

Smrt dvojice britanskih dobrovoljaca proširila je strah među ostalima koji su se okupili da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Autor: