AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države pumpaju toliko podzemnih voda da je tlo u državama Arizona, Juta i Kalifornija počelo da se otvara u obliku džinovskih pukotina.

Podzemne vode jedan su od glavnih izvora slatke vode na Zemlji i obezbeđuju gotovo polovinu ukupne količine pitke vode i oko 40 odsto navodnjavanja u svetu. Problem je u tome što čovečanstvo crpi podzemne vode pre nego što Zemlja može prirodno da obnovi zalihe.

- Ako crpimo previše vode iz podzemnih rezervoara ispod površine, to uzrokuje popuštanje zemlje i stvaranje ovakvih pukotina - rekao je "Insajderu" Džozef Kuk koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona.

On je istakao da pukotine nisu prirodna pojava.

- Mi smo uzrokovali njihovo formiranje - rekao je Kuk i dodao da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji.

Pukotine okružuju velike površine tla koje su potonule kad su izgubile podršku podzemnih voda. Obično se pojavljuju u kotlinama između planina i mogu da oštete domove, puteve, kanale i brane, kao i da ugroze svu drugu imovinu, stoku i ljude.

Arizona je svesna ovog problema i prati ga najmanje od 2002. Geološki institut države u ovom trenutku ima obeleženo ukupno 270 kilometara pukotina.

"Dokaz nacionalne krize"

Nedavno istraživanje "Njujork tajmsa" pokazalo je da su pukotine dokaz nacionalne krize.

List je istraživao nivoe vode na desetinama hiljada lokacija širom SAD, nakon čega je izvestio da su takozvani izdani (akviferi), koji opskrbljuju oko 90 odsto američkih vodovodnih sistema, toliko iscrpljeni da možda neće moći da se oporave.


Količina vode na skoro polovini lokacija koje su pod nadzorom značajno je opala u poslednjih 40 godina. Nivo vode na četiri od 10 lokacija dosegnuo je najniže vrednosti u poslednjoj deceniji, zbog čega je u SAD-u iscrpljivanje podzemnih voda nadmašilo obnovu zaliha, izvestio je list.

Verovatno je potrebno nekoliko vekova da se oporave podzemni rezervoari vode ako je to uopšte i moguće, naveo je "Njujork tajms".

Nema spasa za neke lokacije

Kuk tvrdi da nema spasa na nekim lokacija u Arizoni.

- Iskorišćavanje vode u SAD bilo je toliko dosledno i ekstremno da nismo ostavili dovoljno vremena kišnici da obnovi podzemne rezervoare.


- Kada tu dodate klimatske promene, mi već imamo krizu - rekla je "Njujork tajmsu" profesorka za vodu na Univerzitetu Talsa Varidža Bauman.

Nedostatak propisa

Kako rastu globalne temperature reke se smanjuju, prisiljavajući poljoprivrednike da se još više oslanjaju na rezerve podzemnih voda za slatku vodu. Jedan od najvećih problema pri rešavanju prekomernog pumpanja je nedostatak propisa u SAD-u. Federalna vlada nema skoro nikakvih propisa protiv crpljenja podzemnih voda, a pojedine države imaju slabe zakonske propise koje se razliku od jedne do druge regije.

Arizona nije izuzetak.

- Ako ne promenimo navike i ne dopustimo podzemnim izdanima da se prirodno obnavljaju, te pukotine će nastaviti da rastu. Sve dok budemo koristili više od onoga što se prirodno puni, imaćemo ovaj problem - rekao je Kuk.

Autor: