AKTUELNO

Vojna hunta u Gabonu saopštila je danas da je oslobodila svrgnutog predsednika Ali Bonga Ondimbu i da on sada može da otputuje avionom u inostranstvo na lekarske preglede.

Ondimba (64) je "slobodan da se kreće imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje", rekao je portparol prelaznog komiteta, pukovnik Ulrih Manfumbi.

- On može, ako želi, da ide u inostranstvo na lekarske preglede - preneo je AP.

Zasad nije poznato u kakvom je zdravstvenom stanju svrgnuti predsednik Gabona, centralnoafričke zemlje bogate naftom.

On je imao moždani udar krajem 2018, zbog kojeg mesecima nije mogao da obavlja svoje predsedničke dužnosti.

Lokalna televizija Gabon24 izvestila je o sastanku kasno sinoć između Ondimbe i Abdu Barija, šefa Kancelarije UN za centralnu Afriku, posle kog je Bari rekao da je predsednik "dobrog zdravlja".

Ondimbu je svrgnula vojska 30. avgusta, čime je Gabon dodat na spisak afričkih zemalja koje su u skorijem periodu prošle kroz državne udare.

Vojni udar u Gabonu izveden je ubrzo pošto je Ondimba proglašen pobednikom osporavanih izbora, posle kojih bi se nastavila 55-godišnja vladavina njegove porodice.

On je nasledio svog oca na vlasti 2009. godine.

U međuvremenu se novoizabrani vojni lider Gabona, general Bris Kloter Oligi Ngema sastao s regionalnim i lokalnim vlastima i obećao bolju infrastrukturu i mirnu predaju vlasti građanima te centralnoafričke države.