AKTUELNO

Opasni uragan Idalija kategorije 3 (od maksimalnih 5) stigao je na područje Floride, s vetrovima koji dostižu brzinu od oko 200 kilometara na sat.

Idalija je treći uragan na Floridi za poslednjih godinu dana, nakon uragana Ijan u septembru 2022. i uragana Nikol u oktobru iste godine, prenose američki mediji.

Idalija je munjevito ojačala za poslednja 24 sata pa se očekuje da će doneti značajne olujne udare i izazvati podizanje mora za između 1,2 i 1,5 metara u zalivu Tampa. Već sada je više od 230.000 stanovnika Floride bez struje, prenosi CNN.

Izdato je upozorenje za tornado za gotovo 12 miliona ljudi širom centralne i severne Floride i jugoistočne Džordžije.

Stanovnici su upozoreni da ozbiljno shvate situaciju jer će doći trenutak kada hitne službe više neće moći da pruže pomoć, a već su zabeleženi problemi s pristupom nekim evakuisanim područjima.

Na Floridi su do sada potvrđena dva smrtna slučaja povezana s olujom.

Jedan vozač je poginuo nakon što je izgubio kontrolu nad "Ford Rendžerom" i udario u drvo. U okrugu Alačua, 59-godišnji muškarac koji je vozio "Tojotu Takomu" takođe je naleteo na drveće i poginuo, naveli su zvaničnici.

Nivo vode na reci Stajnheči kod istoimenog grada u regiji Big Bend na Floridi porastao je za skoro tri metra u roku od dva sata, dostigavši rekordni nivo.

Upozorenje za tornado izdato je za delove Severne i Južne Karoline, objavila je Nacionalna meteorološka služba.

#Florida

#Tornado