AKTUELNO

Bivši predsednik SAD Donald Tramp predao se u zatvoru okruga Fulton u Džordžiji pod optužbom da je pokušao da poništi svoj izborni poraz 2020. godine. O krivici će se izjasniti kasnije, a uz položenu kauciju od 200.000 dolara Tramp se vratio avionom u Njudžersi.

Donald Tramp je stigao u zatvor u Atlanti kako bi se predao i fotografisao u okviru opsežnog krivičnog postupka koji proizilazi iz pokušaja bivšeg američkog predsednika da poništi izborni poraz u Džordžiji 2020.godine.

Trampova povorka automobila stigla je u zatvor u 1,30 po srednjoevropskom vremenu, oko 30 minuta nakon što je njegov privatni avion sleteo na aerodrom "Hartsfild Džekson" u Atlanti.

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Boravak bivšeg predsednika i favorita republikanaca za predsedničke izbore 2024. godine u okružnom zatvoru u Fultonu bio je kratak, trajao je svega 20-tak minuta.

Kao deseti od jedanaest optuženih u ovom slučaju koji su se već predali, Donald Tramp je pušten uz kauciju od 200.000 dolara.

Tramp (77) je već ušao u istoriju kao prvi bivši američki predsednik koji se suočio sa krivičnim prijavama, iako četiri slučaja protiv njega nisu naštetila njegovom statusu favorita u trci za republikansku nominaciju za američke predsedničke izbore u novembru 2024.

Tramp negira 13 optužbi, uključujući reketiranje i lažne izjave, i tvrdi da su optužbe politički motivisane.

U sredu su se njegov bivši advokat Rudi Đulijani i drugi saoptuženi predali po istom predmetu.

Tramp tvituje prvi put od 2021. godine

Donald Tramp je tvitovao prvi put od 8. januara 2021.godine. On je podelio fotografiju iz zatvora i detalje svoje veb stranice - koja se koristi za prikupljanje novca za njegovu kampanju.

Tramp je nakon što je blokiran na Tviteru pokrenuo sopstvenu platformu društvenih medija. Njegovu zabranu je prošle godine ukinuo novi vlasnik Tvitera Elon Mask, ali se Tramp do danas nije oglašavao.