AKTUELNO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na povećanu aktivnost ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu.

- Rusija je snažno investirala u svoje mornaričke kapacitete, naročito u podmornice - rekao je Stoltenberg u intervjuu za Frankfurter algemajne zontagscajtnug, Fajnenšel tajms i Vašington post.

- Aktivnosti ruskih podmornica su sada na najvišem nivou od Hladnog rata - rekao je on, ukazavši da Moskva od 2014. godine ima 13 novih podmornica.

Ruske podmornice operišu u celom Atlantiku, kao i "bliže našim obalama", rekao je Stoltenberg, prenosi Politiko.

To, prema njegovim rečima, predstavlja pretnju transatlantskoj vojnoj alijansi jer može da ugrozi veze između evropskih i severnoameričkih saveznika.

- Mi smo transatlantska alijansa i iz tog razloga moramo da budemo u stanju da transportujemo snage i opremu kroz Atlantik. Zbog toga nam trebaju sigurni i otvoreni morski putevi - rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu, on je naveo da NATO takođe planira da uspostavi novo komandno mesto za Atlantik i namerava da donese konkretniju odluku o novoj strukturi sledeće godine.

- NATO je posle kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica - kazao je Stoltenberg.

#Jens Stoltenberg

'