AKTUELNO

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji boravi u poseti Moskvi, nazvao je danas sebe "posvećenim rusofilom".

- Ja sam rusofil, posvećeni rusofil - rekao je Džonson na konferenciji za novinare, posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Džonson je rekao da ima pretke širom sveta - u Nemačkoj, Francuskoj i u Moskvi, preneo je TASS.

- I siguran sam da sam prvi ministar spoljnih poslova u istoriji moje kancelarije, kojeg su nazvali Boris. Tako da nemojte da sumnjate da želim da vidim poboljšanje u odnosima između naših naroda - rekao je Džonsn.

Lavrov je, naime, rekao da toliko veruje šefu britanske diplomatije da ga zove Boris u "ruskom stilu".

Foto: Tanjug

Ruska agencija javila je da je Džonson rekao je da toliko veruje svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da mu je predao svoj kaput, zajedno sa svime što je bilo u džepovima.

Lavrov je, međutim, primetio da su džepovi bili prazni, prenosi TASS.

- To je mera mog poverenja, da čim sam ušao u Ministarstvo spoljnih poslova, odmah sam predao moj kaput, šešir, rukavice i zaista sve što imam u svojim džepovima, poverljivo ili nešto drugo, Sergeju Lavrovu znajući da će paziti na to - rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Britanski ministar je, naime, odgovarao na pitanje da li je poslušao upozorenja jednog britanskog poslanika, koji je rekao da bi Džonson trebalo da ostavi svoj telefon kod kuće i uzdrži se od toga da pije votku dok je u Rusiji.

- Nije bilo ničeg u džepovima Borisovog kaputa - našalio se Lavrov.

Na to je, uz osmeh, Džonson odgovorio - "dakle, već si pretražio", naveo je TASS.

Britanski "Telegraf", međutim, navodi da je Džonson prethodno odbio da precizno odgovori na pitanje da li veruje Lavrovu ili ne, iako je šef ruske diplomatije rekao da mu Džonson veruje.

Foto: Tanjug

Britanski "Telegraf" tvrdi da se Džonsonova poseta Moskvi pretvorila u međusobno optuživanje dvojice ministra kada su Rusi rekli da je on izmislio optužbe za navodno mešanje Rusije u Bregzit.

Pred novinarima i diplomatama, Džonson i Lavrov su jedan drugog optuživali za nepoštenost, a Lavrov je tvrdio da nije bilo pokušaja da se "skrene s puta" britanski demokratski proces pomoću sajber napada.

Prekinuvši ga, Džonson je odbacio tu tvrdnju navodeći, s druge strane, da nijedan od pokušaja nije bio uspešan i izneo konkretne tvrdnje o mešanju Rusije u izbore širom sveta.

Lavrov je, takođe, rekao da Rusija nikada nije iznosila optužbe protiv Velike Britanije, već je pozivala na procenu činjenica.

Foto: Tanjug

- Naprotiv, nas optužuju za mnoge stvari, ali u odgovoru na izjave Londona uvek smo pozivali na procenu činjenica. Tako da danas, kada smo postigli dogovor oko brojnih pitanja, verujem da razmena pravih informacija nikada neće škoditi, naročito kada je reč o spoljnoj politici - rekao je Lavrov.

AP navodi da uprkos oštrom verbalnom sukobu, oba ministra spoljnih poslova su izrazila snažniju želju da sarađuju kada se poklapaju njihovi nacionalni interesi.

Ranije danas preneto je da je Džonson Lavrovu rekao da želi da razgovara o teškim temama kao što je pripajanje Krima i "rusko destabilizovanje zapadnog Balkana".

Džonson je to rekao na početku razgovora sa Lavrovim tokom prve posete Rusiji jednog šefa britanske diplomatije u poslednjih pet godina.

Džonsonova poseta Rusiji dolazi u vreme kada su odnosi između Londona i Moskve zategnuti zbog različitih stavova po pitanju Ukrajine i Sirije, kao i zbog optužbi, koje Rusija izričito negira, da se Moskva mešala u politiku raznih evropskih zemalja i da je podržala sajber napade i kampanje za širenje dezinformacija.

#Boris Džonson

#Rusija

#Sergej Lavrov

#Velika Britanija

'