AKTUELNO

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je danas svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da želi da razgovara o teškim temama kao što je pripajanje Krima i, kako tvrdi, "rusko destabilizovanje zapadnog Balkana".

Džonson je to rekao na početku razgovora sa Lavrovim tokom prve posete Rusiji jednog šefa britanske diplomatije u poslednjih pet godina.

- Naši odnosi s Rusijom ne mogu biti kao i obično dok Rusija nastavlja da pokušava da destabilizuje evropske zemlje, uključujući Ukrajinu - navodi se u saopštenju Džonsonove kancelarije, koje je objavljeno uoči razgovora.

Lavrov je Džonzonu na početku razgovora rekao da su britansko-ruski odnosi na na veoma niskom nivou i to ne, kako je naglasio, zbog akcija Rusije.

Rojters navodi da se očekuje da će se Džonson kasnije danas sastati sa kritičarima Kremlja, studentima i aktivistima koji se bore za prava LGBT zajednice.

Džonsonova poseta Rusiji dolazi u vreme kada su odnosi između Londona i Moskve zategnuti zbog različitih stavova po pitanju Ukrajine i Sirije, kao i zbog optužbi, koje Rusija izričito negira, da se Moskva mešala u politiku raznih evropskih zemalja i da je podržala sajber napade i kampanje za širenje dezinformacija.

#Boris Džonson

#Sergej Lavrov

'