AKTUELNO

Svrgnuti katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da su regionalni izbori koji se održavaju u Kataloniji "od izuzetne važnosti" za povratak normalnosti u taj region, a nakon što je španska vlada preuzela kontrolu nad njim, jer je katalonski parlament usvojio jednoglasnu deklaraciju o nezavisnosti.

Pudždemon se putem Tvitera zahvalio 18-godišnjoj devojci, koja je u njegovo ime priložila glasački listić u gradu nedaleko od Barselone, jer on sam ne može da glasa iz Belgije, gde se nalazi duže vreme zbog pretnji iz Madrida da će biti uhapšen, prenosi AP.

Bivši katalonski potpredsednik Oriol Žunkeres glasao je u zatvoru nedaleko od Madrida, dok je Pudždemonova žena glasala u gradu blizu porodične rezidencije.

Pudždemon je novinarima u Briselu rekao da će "iz rezultata doći formula za oporavak demokratije". "Nije normalno da se održavaju izbori dok su kandidati u zatvoru ili u egzilu", rekao je Pudždemon.

Bivši katalonski lider pobegao je u Belgiju nakon što su ga centralne vlasti smenile, a ostali članovi njegove vlade su uhapšeni. Do 12 sati više od trećine građana Katalonije, odnosno 34,5 odsto glasalo je na vanrednim regionalnim izborima koji se danas održavaju u toj španskoj pokrajini.

#Karles Pudždemon

#Katalonija

'