AKTUELNO

Nova austrijska vlada pod kancelarom Sebastijanom Kurcom predstavila je svoj program austrijskom parlamentu, a u govoru novi šef vlade obećao je "novi stil".

- Mi želimo da omogućimo Austriji novi povratak -  kazao je Kurc u sredu, dodajući da će vlada obazrivo da se ophodi sa vlašću koju su joj građani poverili.

Zahvalio se biračima rečima "odlučili ste se za novi pravac", a predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu da je pomagao savetima i delima u formiranju vlade.

Istovremeno Kurc se zahvalio prethodnicima dosadašnjem kancelaru Kristijanu Kernu na profesionalnoj predaji funkcije.

- Promene stvaraju nadu i šanse - rekao je on dodajući da promene izazivaju i nesigurnost.

- Međutim, promene nisu nešto što se može zaustaviti. Sledićemo jasan cilj, a to je da Austriji omogućimo povratak. Verujemo u našu Austriju, u ljude u ovoj zemlji - istakao je Kurc.

Prema njegovim rečima, politika mora da donese odluku o pravcu kako bi budućnost bila pozitivna. S tim u vezi kritikovao je staru vladu, dodajući da neke odluke nisu bile dobre po zemlju. Govoreći o timu kazao je da vladu čini široka mešavina iskustva u politici, nauci, kao i istraživanju.

Takođe je podvukao još jednom proevropski stav vlade, ali zatražio od Unije da se uzdrži kod "manjih pitanja" koja spadaju u nacionalnu nadležnost.

Vicekancelar Hajnc-Kristijan Sstrahe rekao je da nova vlada ne može i ne želi sve da radi drugačije. On je pozvao opoziciju da aktivno učestvuje u promenama.

- Raduje me kritika, jer ona nas vodi napred - kazao je Sstrahe podsetivši da je 12 godina bio opozicioni političar, koji se nervirao što su dobri predlozi odbijani, a dodao da dobrim predlozim opozicije želi da prida odgovarajuću pažnju.

Kada je reč o EU on je istakao da namerava da se suprostavi razvoju u pravcu centralističke super države. Opozicija je novu vladu u parlamentu dočekala veoma neprijatno i napadima.

- Skočili ste kao tigar, a na kraju ste postali prostirka - ocenio je raniji kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern.

On je ocenio da vladin program vodi u "nazadne promene", a šef Neos-a Matijas Štrol kazao je da mu u programu nedostaju hrabre izjave. Kern je optužio članove nove vlade da su prevarili glasače i da nisu ispunili obećanja.

- Vaša politika je politka usmerena protiv siromašnih, a ne protiv siromaštva - ukazao je on.

- Nove metle dobro čiste, kaže poslovica, i u tome leži određena nada - kazao je Štrol pohvalivši određene delove vladinog programa vezane za obrazovanje. Međutim, ukupno gledano ocenio je program vlade kao prevaru, bez ikakve inspiracije.

Inače na sednici, na kojoj se predstavila vlada izabran je i novi predsednik parlamenta, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka, koji nije dobio podršku opozicije.

#Austrija

#Sebastijan Kurc

'