AKTUELNO

Sjedinjene Američke Države stavile su danas veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trampove odluke da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela.

Nakon što su SAD večeras stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na odbacivanje odluke predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela, Izrael zahvaljuje Amerikancima, dok Palestinci najavljuju poziv na hitan sastanak Generalne skupštine UN.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, putem video-snimka objavljenog na Fejsbuku, rekao da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli "upalila sveću istine" i "raspršila laži", uporedivši je sa Makavejcima, jevrejskim ratnicima, prenosi AP.

Istovremeno, palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki najavio je, u izjavi novinarima u Ramali, da će Palestinci u roku od 48 sati zatražiti hitan sastanak Generalne skupštine UN, javlja Rojters.

Kako je Maliki istakao, međunarodna zajednica će "odluku predsednika Trampa smatrati ništavnom i nevažećom".

U međuvremenu, palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je u javnim komentarima visokim palestinskim zvaničnicima da neće više prihvatiti SAD kao posrednika na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države stavile su danas veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trampove odluke da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Saveta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je reč o spornoj Trampovoj odluci donetoj ranije ovog meseca, ocenjuje Rojters.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN "u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku", prenosi AP.

- Nijedna zemlja neće govoriti Sjedinjenim Američkim Državama gde treba da uspostave svoju ambasadu - rekla je Hejli Savetu bezbednosti nakon što je uložila prvi veto SAD posle više od šest godina.

Pročitajte još: AMERIKA STAVILA VETO na rezoluciju o odbacivanju Trampove odluke o Jerusalimu

#Izrael

#Palestina

#SAD

#Ujedinjene nacije

#Veto

'