AKTUELNO

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je u Sankt Peterburgu uhapsila sedam članova ćelije Islamske države, koji su planirali da tokom predstojećeg vikenda izvrše niz terorističkih napada na javnim mestima u tom gradu.

Grupa od sedam članova uhapšena je tokom specijalne operacije u Sankt Peterburgu koja je izvedena 13. i 14. decembra, navodi se u saopštenju FSB.

Ruska agencija navodi da su osumnjičeni planirali niz terorističkih napada u tom gradu 16. decembra tako što bi poslali jednog bombaša samoubicu na jedno od svetih mesta i tako što bi aktivirali niz improvizovanih eksplozivnih naprava na mestima gde se okuplja veliki broj ljudi.

- Kao rezultat operativnih i istražnih mera, Federalna služba bezbednosti u Sankt Peterburgu razotkrila je i osujetila nezakonite aktivnosti tajne grupe ljudi povezanih sa terorističkom organizacijom Islamskom državom - saopštila je Pres služba FSB.

Tom grupom su upravljali lideri međunarodne terorističke organizacije iz inostranstva putem servisa za razmenu poruka Telegram, navodi se u saopštenju.

Jedan od uhapšenih osumnjičenih priznao je da je kriv za planiranje terorističkih napada u drugom najvećem ruskom gradu, kako se može videti na video-snimku koji je objavio FSB.

- Planirao sam teroristički napad u Sankt Peterburgu. Morao sam da pravim eksploziv, da ga pakujem u boce i dodajem šrapnele - rekao je osumnjičeni.

Ranije ove nedelje, FSB je saopštio da je u Moskvi uhapsio više osumnjičenih povezanih sa Islamskom državom koji su planirali niz samoubilačkih bombaških napada u ruskoj prestonici za vreme novogodišnjih praznika, navodi AP.

Pročitajte još: Hrkalović: Neistine Božovića, uhapšen osumnjičeni za pretnje Marini Tepić

#Bomba

#Islamska država

#Sankt Peterburg

#Teroristi

#Terorizam

'