AKTUELNO

Sirija će se boriti protiv bilo kakvog pokušaja invazije.

Ankara i Vašington ni na koji način ne koordiniraju sa Damaskom svoju vojnu operaciju u Siriji, a njihovo prisustvo predstavlja vojnu intervenciju, izjavio je rukovodilac informativnog odeljenja sirijske vojske general Samir Sulejman.

- Ne postoji nikakva koordinacija između nas i bilo koje od tih zemalja — ni Turske, ni SAD. Koordinacija ne postoji i ne može postojati, jer smatramo da to što one čine predstavlja mešanje u naša unutrašnja pitanja, te da je u pitanju agresija i vojna intervencija, čemu se mi suprotstavljamo kroz borbu protiv militanata - rekao je on. General je naglasio da će se sirijska vojska boriti protiv bilo kakvog pokušaja invazije od strane bilo koje strane zemlje.

Turska vojska je 24. avgusta započela operaciju "Štit Eufrata" protiv terorističke organizacije Islamske države na severu Sirije, a trenutno nastavlja ofanzivu u pravcu jugozapada. Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, cilj operacije je da se ta teritorija veličine pet kvadratnih kilometara očisti od terorista kako bi se na njoj stvorila bezbedna zona u kojoj će biti razmeštene izbeglice.

Od avgusta 2014. godine SAD i njeni saveznici izvode vazdušne napade po Islamskoj državi u Siriji i Iraku, međutim ta vojna operacija nije u koordinaciji sa sirijskim vlastima. Sa druge strane, ne teritoriji Sirije operaciju sprovodi i ruska vojska, koja je pružila podršku kako bi grad Palmira u martu bio oslobođen od terorista Islamske države. U subotu je zamenik sirijskog Ministarstva inostranih poslova Fejsal Mikdad izjavio da tursko rukovodstvo snosi punu odgovornost za situaciju na Bliskom istoku, te da bi Ankara trebalo istog trenutka da izvuče svoje trupe iz severnih provincija Sirije.

I. P.

#SAD

#Sirija

#Turska

'