AKTUELNO

Već deset meseci traje bitka oko Bahmuta, ukrajinska strana tvrdi da je sve pod kontrolom, dok Rusi kažu da ipak oni drže veći deo grada, rekao je Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs.

Jeremić je rekao da je samim tim što traju tolike borbe oko Bahmuta, očigledno grad vrlo važan, što strateški, što zbog podizanja morala onoj strani koja bude odnela pobedu.

- U ovom slučaju, za sada, kako informacije sa terena dolaze, nekih 85 procenata teritorije drži ruska strana. Sam Bahmut, iako mali grad, od 2014. godine počeo je da radi svoju odbranu. Mnogi stratezi su tvrdili da se to radi pod okriljem NATO pakta, da tamo grade svoja utvrđenja - rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV VESTI

Kako kaže, svedoci smo, iako 10 meseci traje borba za ovaj grad, da se dan kada će ga Rusi preuzeti, približio.

- Ne mogu da kažem da je to Pirova pobeda. U ovom slučaju, Rusija nije pretrpela ogromne gubitke, kao što je ukrajinska strana, koja sve vreme dovlači svoje vojnike i ulazi u mašinu za "mlevenje mesa" - rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da osvajanje Bahmuta neće doneti krupne promene, u smislu da bi to bio nečiji politički ili opšti poraz. Dodaje da će više doprineti za to da, u slučaju eventualne kontraofanzive Ukrajine, ruska strana mogla da upotrebi avijaciju malo većeg obima.

Foto: Printscreen TV VESTI

- Ukrajina ne bi mogla ni na koji način da se brani. Prema nekim vojnim analitikama, ostalo im je malo raketa. Početkom maja bi već mogli da ostanu bez njih, ukoliko nastave ovim tempom. Problem je što je to naoružanje bivšeg Sovjetskog saveza - rekao je Jeremić.

Kako kaže, veruje da Rusija čini sve da sačuva i civilno stanovništvo i svoje pripadnike.

- Čuvala je i svoju vojsku i civilno stanovništvo, za koje oni smatraju da je rusko stanovništvo - rekao je Jeremić.

Foto: Printscreen TV VESTI

Jeremić je rekao da misli da je bio problem u brzom zauzimanju grada, jer je, kako dodaje, od tog grada napravljeno utvrđenje koje je bilo teško osvojiti.

- Sada smo svedoci da se probijaju i da su počeli da zauzimaju deo po deo grada, vidimo da su prošli centar, iako još uvek ukrajincti tvrde da nije zauzet - rekao je Jeremić i dodao da smatra da će Bahmut pasti onda kada NATO odluči da se ukrajisnki vojnici povuku.

Autor: