AKTUELNO

Prva dama Francuske Brižit Makron danas puni 70 godina, ali se ne očekuje se da će govoriti o tome.

"Čekaj 13. april 2023. kad ću imati 70. Čućeš za to, sigurna sam. Taj dan neću ništa čitati", rekla je u januaru za ženski lifestyle magazin S sa jedva prikrivenom zebnjom zbog nadolazeće poplave novinskih članaka.

Brižit, koja ima troje dece iz prethodnog braka, već decenijama podsećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga Emanuel Makrona predsednika Francuske, koga je upoznala dok je on bio učenik, a ona učiteljica u privatnoj školi na severoistoku Francuske.

Njihov brak bio je prava senzacija kada se Emanuel Makron pojavio u javnosti, prvo kao ministar, a zatim kao predsednički kandidat 2016. godine, a mnogi su se zapitali može li tako neobičan par biti primer, navodi AFP.

"Nikad nisam promovisala nas kao par, postojimo ali ne možete to objasniti", nastavila je u intervjuu za S.

Foto: Tanjug AP/Seth Wenig

Njena kancelarija je odbila reći šta je planirala za svoj značajan rođendan kada je AFP kontaktirao.

Prva dama vratila se u sredu uveče iz dvodnevne državne posete Holandiji sa suprugom na kome je prisustvovala događaju koji je organizovao holandski kralj i obišao kuću Ane Frank sa kraljicom.

Oduvek je s negodovanjem prihvatala ulogu supruge političara, navodno je odvraćala svog supruga od ulaska u političke vode na prvom mestu i nije bila preterano zainteresovana po pitanju njegove kandidature za drugi mandat u aprilu prošle godine.

Tokom demonstracija protiv Macrona 2018. od strane takozvanih žutih prsluka, koji su simbol francuskih vozača, ljubiteljka književnosti i pozorišta bila je meta, a pretrpela je uvredljive komentare od strane bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara i njegovog kabineta.

Kad ne predstavlja Francusku u inostranstvu, bavi se dobrotvornim radom kod kuće, uz podršku malog tima koji deluje iz vlastitog prostora u predsedničkoj palati.

Većina pitanja u njenom radu povezana su s njenom bivšom karijerom učiteljice, pa se tako često bavi problemom nasilja u školama, autizmom u detinjstvu, mentalnim zdravljem i društvenim medijima.

"Što se tiče njenih aktivnosti, ona je vrlo tradicionalna u svom pristupu", rekao je za AFP Robert Šanjder, autor knjige "Prve dame" na francuskom jeziku o suprugama predsednika.

Foto: Tanjug AP/Seth Wenig

Rođena u imućnoj provincijskoj porodici, njen otac je vodio prodavnicu čokolade u njenom rodnom gradu Amiensu, Brižit se smatra konzervativnijom od svog supruga i u prijateljskim je odnosima s desničarskim bivšim predsednikom Nikolasom Sarkozijem.

"U početku su postojale dve strane. Prva je slobodna žena koja je prekršila društvene konvencije udajom za 25 godina mlađeg čoveka dok je druga poprilično konvencionalna a to je provincijska buržujka, katolkinja, dobro vaspitana, elegantno odevena, koja glasa za desnicu", dodao je Šnajder.

Autor: