AKTUELNO

Iračke snage danas su "raščistile" od boraca Islamske države poslednje džepove u pustinjama u zapadnim delovima zemlje, čime je obezbeđena granica sa Sirijom.

Posle više od tri godine borbenih operacija, Irak je danas objavio da je borba protiv Islamske države okončana pošto su bezbednosne snage istisnule ekstremiste sa svih teritorija koje su ranije držale pod kontrolom.

Ipak, i irački i američki zvaničnici upozoravaju da, uprkos pobedi na vojnom polju, i dalje ostaju ključni izazovi.

Pobedu nad Islamskom državom proglasio je irački premijer Hajder el Abadi, u obraćanju naciji na državnoj televiziji.

- Poštovani Iračani, vaša zemlja je potpuno oslobođena. San o oslobođenju je postao stvarnost. Pobedili smo u teškim okolnostima i uz, božju pomoć, nepokolebljivosti našeg naroda i herojstvo naših snaga, je prevagnula - poručio je Abadi.

Foto: Printscreen Youtube

Abadi je istakao da se iračka zastava danas vijori nad svim iračkim teritorijama i u najudaljenijoj tački na granici. Posle obraćanja iračkog premijera, njegova kancelarija je objavila da će sutra biti praznik kako bi se proslavila pobeda.

Iračke snage danas su "raščistile" od boraca Islamske države poslednje džepove u pustinjama u zapadnim delovima zemlje, čime je obezbeđena granica sa Sirijom, prenosi AP.

Tim povodom obratio se i komandant iračke vojske, Abdul-Amir Rašid Jar Alah, koji je istakao da bezbednosne snage u potpunosti kontrolišu međunarodnu iračko-sirijsku granicu.

SAD su čestitale "iračkom narodu i hrabrim iračkim bezbednosnim snagama, od kojih su mnogi izgubili živote herojski se boreći protiv Islamske države".

AP ukazuje da se, međutim, iračka vlada i dalje suočava sa značajnim bezbednosnim pretnjama, ekonomskom krizom i velikim zadatkom obnove teritorije razorene u borbama protiv ekstremista.

Borci Islamske države su u leto 2014. godine "pregazili" skoro trećinu iračke teritorije, uključujući i Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, kao i Tikrit, glavni grad centralne provincije Salahudin.

Sledeće godine, pod njihovu kontrolu je pao i Ramadi, glavni grad provincije Anbar.

Pročitajte još: DOBITNICA OVOGODIŠNJEG NOBELA ZA MIR: Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna

#Irak

#Islamska država

#Rat

'