AKTUELNO

Ona je naglasila, da ukoliko se ne eliminiše, pre ili kasnije će doći do upotrebe nuklearnog oružja.

Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna, izjavila je danas direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) i dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Beatris Fin.

- Trenutno se suočavamo sa izborom koji je jasan: kraj nuklearnog oružja ili naš kraj - rekla je Fin na konferenciji za novinare u norveškom Nobelovom komitetu, prenosi AP.

Ona je naglasila, da ukoliko se ne eliminiše, pre ili kasnije će doći do upotrebe nuklearnog oružja.

- Impulsivni nastup besa, proračunata vojna eskalacija, teroristički ili kompjuterski napad ili potpuna nezgoda - videćemo upotrebu nuklearnog oružja osim ako ga eliminišemo - upozorila je Fin.

Foto: Printscreen Youtube

Prema njenim rečima, "to oružje nas ne čini bezbednim, ono nije sredstvo odvraćanja, ono samo navodi druge države da nastave sa izradom sopstvenog. A ako se ne osećate prijatno da Kim Džong Un (severnokorejski lider) ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem. Ako se ne osećate prijatno da Donald Tramp ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem", rekla je ona.

Kampanja ICAN koja okuplja više od 450 organizacija, bila je glavni pokretač snaga koje stoje iza međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji je usvojen ranije ove godine.

Do sada se, kako agencija podseća, 53 države uključilo u sporazum, ali su ga samo tri ratifikovale, a za stupanje na snagu sporazuma, potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Ni jedna nuklearna sila, kako se navodi, nije uključena u ovaj sporazum.

Tri velike nuklearne sile, SAD, Britanija i Francuska saopštile su da neće poslati svoje ampasadore na ceremoniju uručenja Nobelove nagrade koje se u nedelju održava u norveškoj prestonici Oslu.

Sacuko Tarlou koja je preživela atomsko bombardovanje Hirošime 1945, zajedno sa Fin primiće nagradu, a kako je rekla, "nije previše iznenađena" tim diplomatskim odbijanjem.

- Ovo nije prvi put da se tako ponašaju... pokušavali su na mnogo različitih nacina da sabotiraju, diskredituju ono što smo mi pokušali da uradimo. Možda je ovo pokazatelj da su oni zaista iznervirani zbog uspeha koji smo do sada postigli - rekla je Tarlu.

ICAN je danas postavio 1.000 crvenih papirnih ždralova ispred norveškog parlamenta, koje su napravila deca iz Hirošime.

Pročitajte još: Lavina u Iranu - stradalo osam alpinista, jedan nestao

#Bomba

#Nobelova nagrada

#Nuklearno oružje

'