AKTUELNO

Srednjoškolska drugarica ubijene transrodne osobe Odri Hejl (28) koja je u ponedeljak upala u katoličku školu u Nešvilu i ubila šest osoba, do kojih su troje dece bila je šokirana kada je saznala da je osoba sa kojom je ona nekada trčala počinila stravični masakr.

Drugi prijatelj koji je insistirao na anonimnosti opisao je Odri Hejl za Dejli Mejl kao "slatku i smešnu" i to samo nekoliko sati pošto je ona naoružana sa dve puške i pištoljem upala u školu.

Policija je potvrdila da je odri transrodna osoba iako nisu dalje precizirali, osim što su je kasnije nazivali ženskom osobom. Hejl je rođena kao se zvanično tvrdi rođena kao žensko, ali LinkedIn profil za koji se veruje da je njen koristi zamenice on/him, što sugeriše da je Hejl živela i kao muškarac.

Njena prijateljica se prisetila svojih sećanja sa Hejlom/Hejli dok su pohađali školu umetnosti u Nešvilu od 2011. do 2014. godine.

Ono što je uradila bilo je neoprostivo, ali kada sam je upoznao bila je slatka i zabavna devojka“, rekao je prijatelj za Dejli Mejl

Foto: Tanjug AP/Mark Zaleski

Kada je izašla kao trans (žensko u muško) niko nije bio iznenađen.

Ona zaista nije odgovarala arhetipu pucača u školi. Ne znam šta bi se desilo da se pretvori u ovu osobu koju vidimo na vestima. Zaista niko ne bi očekivao ovo.'

Odri Hejl na svojoj slici profila na LinkedIn-u sebe opisuje kao ilustratorku i grafičku dizajnerku

Išli smo u školu umetnosti u Nešvilu u srednjoj školi, gde smo imali nekoliko trans studenata i druge koji su bili deo LGBTK zajednice“, rekao je jedan njen prijatelj.

Oboje smo zajedno bili na časovima vizuelnih umetnosti, a ona je bila veoma uključena u školu i imala je nekoliko prijatelja.“

Foto: Tanjug AP/Andrew Nelles

Pored učešća u istim klubovima, prijatelj je poznavao Halea kao timskog igrača.

Zajedno smo trčali i za školu Martina Lutera Kinga mlađeg (sestrinsku školu za magnet) i ona je bila sjajan deo tima“, rekao je prijatelj.

Prijatelj je dodao: „Nikada ne bih branio nekoga ko bi povredio dete. Ali zaista je i dalje teško poverovati da je to uradila. U početku sam sigurno mislio da je greška. Cela situacija je tako nadrealna.

Ona je zaista imala dobru grupu prijatelja i radila je mnogo projekata i školskih aktivnosti. Uopšte nije ono što biste očekivali od nekoga u ovakvim naslovima vesti.'

Foto: Tanjug AP/Andrew Nelles

Siguran sam da bismo svi mogli reći da je Odri koju smo poznavali u srednjoj školi bila toliko suprotna od onoga što je jutros bila.

Dovoljno je teško shvatiti da li smo uopšte poznavali Odri? Znam da je ovo šok za porodicu. Srce mi se slama za te porodice koje su jutros izgubile voljene.'

Svih šest žrtava identifikovano je u ponedeljak. Bili su to devetogodišnje Evelin Dikhaus, Hali Skrags i Vilijam Kini, i tri člana osoblja Sintija Pik i Majk Hil, oboje 61, i direktorka škole dr Ketrin Kuns (60). Hejl je ubila i učiteljicu na zameni Sintiju Pik (61),direktoriku škole Ketrin Kuns (60) i čuvara Majka Hila (61).