AKTUELNO

Severnokorejski lider Kim Džong Un zaključao je ceo grad nakon što je vojska primetila da nedostaju 653 metka. Prema zakonu, lice koje neovlašćeno poseduje ili prevozi vatreno oružje, municiju ili oružje biće kažnjeno radom duže od tri godine.

Stanovnici se plaše odmazde, pošto je Kim Džong Un zaključao ceo grad nakon što je Korejska narodna armija primetila da nedostaju 653 metka.

Pretresali su municiju od kuće do kuće u gradu Hjesan, koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora Radiju Slobodna Azija.

- Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu svih 653 metka - rekao je stanovnik severne provincije Rajangang, gde se nalazi Hjesan.

Nestanak municije iz jurišnih pušaka otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici sa Kinom.

Oni su tamo raspoređeni 2020. kako bi osigurali zatvaranje granica na početku pandemije COVID-a.

Nakon što vojnici nisu mogli sami da pronađu nestale metke, pokrenuta je opsežna istraga od kuće do kuće.

Oni koji ne prijave pronađene metke mogli bi biti kažnjeni, rekao je izvor, piše Dejli mejl.

- Nema tragova ni nakon što je prošlo deset dana od početka istrage - rekao je on.

Pa su onda vlasti pribegle zastrašivanju i širile laž da je povlačenje vojske povezano sa obezbeđenjem Kim Džong Una.

Premeštanje tako velikih snaga iz graničnog područja da bi zaštitili Kim Džong Una ljudi bi mogli protumačiti kao da je zemlja napadnuta.

Prema zakonu, lice koje neovlašćeno poseduje ili prevozi vatreno oružje, municiju ili oružje biće kažnjeno radom duže od tri godine.

Stanovnici strahuju da će, ako ne bude rešenja, vlasti nasumično kazniti nekoga ko je možda potpuno nevin, rekao je zvaničnik.

Autor: