AKTUELNO

Zemlje kolektivnog Zapada uložile su titanske napore da izoluju Rusiju, ali ti pokušaji nisu bili uspešni, izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Uprkos titanskim naporima naših neprijatelja, njihovi pokušaji da izoluju Rusiju na međunarodnoj areni su propali. To priznaju, doduše kroz zube, predstavnici vladajućih krugova neprijateljskih zemalja - rekao je Lavrov na sastanku Odbora Poverenici Fondacije za podršku javnoj diplomatiji.

On je naglasio da je savremeni svet multipolaran i da malo ko želi da "vadi kestene iz vatre" za bivše metropole, žrtvujući svoje nacionalne interese.

Zbog toga je sasvim prirodno da se oko tri četvrtine svetskih država nije pridružilo antiruskim sankcijama - rekao je Lavrov.

On je dodao da su sve ove zemlje zauzele izbalansiran stav o situaciji u Ukrajini i oko nje, uprkos neviđenim pritiscima, ucenama i pretnjama zemalja kolektivnog Zapada.

Prema rečima Lavrova, zemlje koje se nisu pridružile sankcijama vide Rusiju kao pouzdanog i predvidivog partnera, spremnog da sa njima komunicira na osnovu principa jednakosti i uzajamnog uvažavanja interesa, prenela je RIA.

Autor: