AKTUELNO

Nemačka saobraćajna mreža je danas gotovo u zastoju jer su dva najveća sindikata u zemlji otpočela štrajk.

Štrajk u Nemačkoj odložio letove Er Srbije do tri grada

Er Srbija je danas obavila letove do Berlina i Diseldorfa, dok su zbog štrajka u Nemačkoj, najvećeg u poslednje tri decenije polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za sutra.

- Današnji letovi Er Srbije između Beograda Berlina i Diseldorfa obavljeni su po redu letenja dok su letovi između Beograda i tri nemačka grada Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za sutra, o čemu su putnici direktno obavešteni - rečeno je Tanjugu u Er Srbiji.

Štrajk paralizovao železnički saobraćaj između Češke i Nemačke

Štrajk upozorenja u Nemačkoj zahvatio je i vozove sa susjednom Češkom. Prekogranični međugradski i regionalni vozovi vozili su u ponedeljak samo deonicama rute unutar Češke.

Na primer, Eurocitijy vozovi između Praga i Berlina vozili su samo dionicom između Praga i Dečina. Vozovi Eurocitija prema Minhenu završavali su u Domažlicama. Ekspresni vozovi između Heba i Nurnberga otkazani su.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

Kao znak dobre volje, Češke željeznice dopuštaju zamenu ili ponovnu rezervaciju karata za Nemačku koje su već kupljene. Sve bi trebalo biti normalizovano u utorak.

Tuneli na auto-putevima otvoreni

Kako javljaju nemački mediji, uprkos štrajku nema zatvaranja tunela na auto-putevima.

- U ponedeljak je garantovan rad tunela na auto-putevima. Sindikat je tokom vikenda sklopio ugovor o hitnim uslugama s poslodavcem Autoban GmbH - rekao je Paul Šmit, voditelj regionalnog odela sindikata.

Ipak, neće biti radova na održavanju duž auto-putevima.

Zatvoreni neki vrtići i škole

U Nemačkoj ne rade ni neki vrtići ni škole, piše Bild.

Neki školski odbori izglasali su da će raditi, no do problema bi moglo doći zbog nemogućnosti dolaska na posao.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

Nemačka Vlada se "drži dalje"

Nemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi mešati u pregovore poslodavaca i sindikata.

- Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj - rekao je portparol nemačke vlade Stefen Hebestrajt.

On je takođe apelovao na učesnike da što pre pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Nemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Nemačkoj većina građana ima razumevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođeno štrajkom ili ne zavisi o prevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rešenje za ponedeljak.

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

Zatvoreni aerodromi

Osoblje na aerodromima, u lukama, u železnici, auto-prevoznici i zaposleni u metrou napustili su radna mesta nešto posle ponoći zbog 24-časovne pauze.

Sindikati traže veće plate kako bi pomogli svojim članovima da se izbore sa rastućim troškovima života širom zemlje.

Bilo je više manjih odustajanja od strane drugih sektora javnih službi, ali će ovaj ponedeljak biti najteži u poslednjih nekoliko decenija u zemlji, budući da su dva sindikata, koja su uključena u štrajk, među najvećima u Nemačkoj.

Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni prevoz i aerodrome.

EVG predstavlja oko 230.000 zaposlenih u "Dojče ban" - nemačkom nacionalnom železničkom operateru i drugim autobuskim kompanijama.

Nadaju se da će to povećati pritisak na poslodavce uoči još jedne runde pregovora o platama.

Frenk Verneke, šef Verdija, opisao je povećanje plata kao "pitanje opstanka hiljada zaposlenih".

Foto: Tanjug AP/Michael Probst

- Ljudi su ne samo potplaćeni, već su i beznadežno prezaposleni - rekao je on.

Verdi želi da obezbedi povećanje plata za zaposlene od 10,5 odsto, dok drugi uključeni sindikat, EVG, želi povećanje od 12 odsto.

Nemački nacionalni železnički operater Dojče ban osudio je planove i opisao ih kao "potpuno preterane, neosnovane i nepotrebne".

Na aerodromu u Minhenu u nedelju, više letova je prekinuto zbog napuštanja aviona.

Udruženje nemačkih aerodroma saopštilo je da će štrajkom biti pogođeno oko 380.000 putnika, ali je dodalo da je to "izvan svake zamislive i opravdane mere".

Neki predstavnici poslodavaca upozoravaju da sindikati postavljaju nerazumne zahteve.

Međutim, neki sindikati su uspeli da dobiju povećanje plata, uključujući poštare koji su početkom marta dobili povećanje plata za 11,5 odsto.

Autor: