AKTUELNO

Najteža avionska nesreća u istoriji vazduhoplovstva dogodila se 27. marta 1977. godine, na aerodromu Tenerife na Kanarskim ostrvima.

Dva "Boinga 747", jedan u vlasništvu holandske kompanije KLM, a drugi u vlasništvu američke kompanije Pan-Am, sudarila su se na pisti aerodroma nakon što je KLM pokušao da poleti sa piste koja je još bila blokirana drugim avionom.

U nesreći je poginulo 583 od ukupno 644 putnika i članova posade na oba aviona, čime je ova tragedija ostala najsmrtonosnija u istoriji vazduhoplovstva. Samo 61 osoba preživela su nesreću, a među njima je bilo i nekoliko članova posade holandskog aviona.

Ovaj tragičan događaj i danas se smatra jednim od najvećih trenutaka u istoriji vazduhoplovstva. Pored velikog broja žrtava, nesreća je takođe uzrokovala velike promene u regulativama i procedurama letenja kako bi se smanjio rizik od sličnih sudara u budućnosti.

Posledice nesreće uticale su na celokupnu industriju vazduhoplovstva, a i danas se često navodi kao primer za poboljšanje bezbednosti letova. Uprkos ovom tragičnom događaju, letenje i dalje ostaje jedan od najbezbednijih načina putovanja, a aviokompanije i regulatorna tela nastavljaju da usavršavaju tehnologije i procedure kako bi osigurale sigurnost putnika i članova posade.