AKTUELNO

Houp Karaskila, direktorka licencirane škole na Floridi, prisiljena je na ostavku nakon što su se tri roditelja požalila da su njihovoj deci koja pohađaju šesti razred na času istorije umetnosti pokazane slike Mikelanđelovog Davida.

Dva roditelja su insistirala da je trebalo da budu obavešteni da će im biti pokazane, a jedan je tvrdio da su "pornografske". Takođe su istakli da su slike "uznemirile" njihovu decu.Roditelji dece spomenute osnovne škole sada traže da im se omogući da glasaju o bilo kakvoj temi ili lekciji koja bi mogla da se smatra škakljivom, prenose mediji.

"Prava roditelja su iznad svega, a to znači zaštita interesa svih roditelja, bilo da se radi o jednom, 10, 20 ili 50", rekao je predsednik školskog veća Barni Bihop, koji je priznao da je bivšoj direktorki dao ultimatum – ili je mogla sama da ode ili će dobiti otkaz.

Mikelanđelova skulptura jedno je od umetničkih dela koje su učenici proučavali na času o renesansnoj umetnosti za decu od 11 i 12 godina. Iako se smatra jednim od najvažnijih umetničkih dela svih vremena, roditelji su je zbog golotinje smatrali neprimerenom.

Autor: