AKTUELNO

Urugvajska policija je zaplenila više od 400 kilograma kokaina u okviru akcije pod nazivom "Virtus", i između ostalih, uhapsila dvojicu državljana Crne Gore.

Droga je stigla iz Bolivije i bila je namenjena za Evropu, saopšteno je iz Tužilaštva.

Operacija je uključivala racije u Montevideu, San Hozeu i Rio Negru, javio je ranije "Telemundo". U ovu organizaciju bilo je uključeno 18 ljudi različitih nacionalnosti, a trenutno je uhapšeno 15, od kojih su mnogi stranci.

Među tih 15 uhapšenih su i dvojica državljana Crne Gore za koje se sumnja da su pripadnici balkanskog klana.

"Balkanski klan je velika mreža organizovanog kriminala koja deluje u Evropi, koju čine građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske", piše u tekstu tamošnjih medija.

Zaplenjeno 4 vozila

Vlasti, uključujući Generalnu direkciju za suzbijanje šverca droge, zaplenile su četiri vozila.

"Međutim, istraga se nastavlja i u narednim satima bi moglo biti još hapšenja i zaplena. Istragu koja traje pet meseci vodi tužilac za narkotike Monika Ferero, navode iz Tužilaštva, gde su dodali da je reč o "važnoj organizaciji".

Podsetimo, Evropska komisija ukazala je u izvještaju iz 2022. godine za Crnu Goru na porast slučajeva u kojima su uhapšeni crnogorski državljani zbog šverca droge, posebno kokaina, u inostranstvu.

U nedavnom izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) navedeno je da su kriminalci iz Crne Gore učestvovali u međunarodnom švercu više od 30 tona kokaina, koji su zaplenile policije širom sveta od 2017. godine do 2021. godine.