AKTUELNO

Najmanje jedna osoba je povređena nakon što je redak tornado juče pogodio grad Montbelo, koji se nalazi jugoistočno od Los Anđelesa.

Nacionalna meteorološka služba je tornadu dala ocenu EF-1 sa procenjenim najvećim vetrovima od 175 km/h, nakon što je oblašću protutnjao najjači tornado koji je pogodio područje Los Anđelesa od 1983. godine.

Gradski portparol Majkli Či je potvrdio kako je tornado oštetio najmanje 17 zgrada, pri čemu je 11 zgrada toliko ozbiljno oštećeno, da ih vatrogasci smatraju preopasnima za korištenje.

"Bilo je letećih krhotina i svega", napisao je na Tviteru jedan od lokalnih stanovnika koji je snimio tornado.

Kalifornija se već mesecima suočava s vremenskim nepogodama

Meteorološka služba je objavila kako je tornado rušio krovove, električne stubove, razbijao prozore i čupao drveće. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu navodi kako Kaliforniju godišnje u proseku pogodi manje od 10 tornada, pri čemu se većinom radi o malim i kratkotrajnim tornadima, piše CNN.

Obično se radi o tornadima koji se nazivaju kopnenim izlivima, te se razlikuju od tradicionalnijih tornada koji nastaju iz rotirajućih grmljavinskih oluja, poput onih uobičajenih u Velikoj niziji i na jugoistoku. Iako kopneni izlivi mogu da prouzrokuju štetu, ona u većini slučajeva nije ozbiljna

Jučerašnji tornado je samo jedna u nizu vremenskih nepogoda koje su prethodnih meseci pogodile Kaliforniju. Tako se savezna država suočila s najmanje 12 atmosferskih reka koje su donele razorne poplave i vetrove snage uragana.

Najmanje petero ljudi poginulo je ove nedelje u oluji na području zaliva San Francisca dok su žestoki veetrovi u utorak harali gradovima, rušeći drveće i dalekovode.

Autor: