AKTUELNO

Izjave Velike Britanije da će isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom imaju za cilj da se izmeni agenda sastanka kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova kanalu „Solovjov-lajv“.

- Britanci nikako ne mogu da shvate da nije moguće, nikakvim širenjem informacija, nikakvom propagandom, manipulacijom svojim mejnstrimom, prekinuti konstruktivnu sadržajnu agendu. To se ne može prekinuti nikakvim 'pi-ar' akcijama, antireklamama i histerijom - rekla je ona i dodala da rusko-kineska saradnja stvara pravi ton međunarodnih odnosa.

Zaharova je podvukla da izjave Velike Britanije o isporukama ukrajinskoj vojsci municije sa osiromašenim uranijumom, nakon što je potpisan toliki broj dokumenata i nakon izjava o stabilnosti, miru i doprinosu Rusije i Kine, štete samoj Velikoj Britaniji.

- Davati izjave, fokusirane na rušenje agende je demonstracija potpune bespomoćnosti - konstatovala je Zaharova.

Ona je osiromašeni uranijum okarakterisala kao najstrašniju stvar, a njegovu moguću primenu u zoni konflikta – monstruoznom.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Izjava Velike Britanije o osiromašenom uranijumu je nastala u trenutku kada je predsednik Kine Si Đinping boravio u radnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta. To je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je treći put izabran za lidera Kine. Si je po dolasku u Moskvu rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri, te da je Kina spremna da sa Rusijom odlučno štiti međunarodno pravo.

Autor: