AKTUELNO

Avion kineskog predsednika Si Đinpinga sleteo je nameđunarodni aerodrom u Vnukovo u Moskvi, a sam let je izazvao veliko interesovanje.

Let boinga 747-89L na sajtu Flightradar24 uživo je pratilo više od 81.000 ljudi, što ga je činilo najpraćenijim letom na svetu.


Si za daleka putovanja uglavnom koristi komercijalni boing 747-89 koji iznajmljuje od aviokompanije Er Čajna.

Samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za njegovo hapšenje, ruski predsednik Vladimir Putin dočekuje kineskog lidera u Moskvi sa ciljem da "igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora" zbog rat u Ukrajini.

Kineski predsednik danas počinje posetu Rusiji, što je njegova prva poseta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsednika Kine, a takođe i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

Poseta će postaviti temelje za razvoj kinesko-ruskih odnosa u narednih pet godina i produbiti međusobno razumevanje Moskve i Pekinga o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, prenosi RIA Novosti.


Vol strit džurnal je, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Autor: