AKTUELNO

Ruska PVO nastavlja da raspoređuje raketne sistem širom Moskve. Još sredinom januara 2023 većina PVO sistema pre svega hibridnih Pancir S-1 bila je postavljena na jugu grada, a sredinom marta još pet moskovskih okruga dobilo je PVO sisteme.

Većina je postavljena na severu i severoistoku Moskve u ograđenim boksovima na ledinama u blizini stambenih zgrada. Dronovima iz vazduha PVO sistemi smešteni su i na eksperimentalnim poljima Akademije Timirjazev i u parku-rezervatu „Losinji Ostrov“ u okrugu Bogorodskoe. Tamo je postavljen divizion raketnog sistema zemlja-vazduh S-400.

Treća lokacija ruske PVO postavljena je i na deponiji Salarevo.

Na istoku grada u Izmajlovskom parku i na jugoistoku u okrugu Pečatniki.

U januaru pet PVO sistema PVO postavljeno je na krovovima zgrada Ministarstva odbrane, zgradi Ministarstva spoljnih poslova, i u blizini aerodroma vojnog Ostafjevo i civilnog Gazprom Avia.

Takođe PVO sistemi TOR-M2 viđeni su i mestima gde su dače ruskih funkcionera.

Većina PVO sistema nalazi se 10-15 km od zidina Kremlja. Prvi sistemi su poobodu grada bili postavljeni odmah posle proslave Nove godine o čemu je i autor ovoga teksta pisao krajem januara 2023. kada su razmešteni sistemi S-400.

Iako su autoru ovog teksta tvrdili da informacije o S-400 je teško moguća ispostavila se da ovi sistemi ipak jesu raspoređeni u naseljenim delovima Moskve.

Zašto Moskva postavlja PVO sisteme?

Jedna najlogičnija, bila je da se Moskva posle udara strateških bespilotnih letelica sovjetske proizodnje Striž TU-141 na dva aerodroma unutar Rusije Rjazanj gde su smešteni bombarderi dugog dometa TU-22M3 i baza Engeljs -2 u Saratovskoj oblasti ukazuje da je i Moskva na dometu ovih letelica i da Ukrajina ima kapacitet da izvede jedan takav napad. Ta priča u praksi je potvrđena nedavno kada je 100 km od centra grada pao ukrajinski dron.

S druge strane u nedelju 12.marta strateški bombarder B-52 vazduhoplovstva SAD izveli su let 200 km od Sankt Peterburga, što Moskva već dugo u operativnim planovima zabrinjava opasnost od moguće eskalacije rata i povećanja uloga, odnosno ulaska NATO pakta direktno u sukob. Fokus Moskve je Barencovo i Baltičko more, odakle bi američke napadne nuklearne podmornice i strateški bombarderi mogli da lansiraju krstareće rakete u slučaju napada na Rusiju.

Osim sa podmornica, krstareće rakete mogli bi i da lansiraju i strateški bombarderi poput B-52 prema Moskvi, za šta bi se koristili ovi PVO sistemi za obaranje projektila.

Inače oko Moskve je raspoređen i raketni štit koji štiti rusku prestonicu od napada interkontinentalnih balističkih raketa. Taj štit sastavljen od radara dugog dometa i raketa presretača kružno je postavljen po obodu Podmoskovlja od linije Solnečenogorsk-Serpuhov, Sergijev Posad, Klin, Nudolj, Naro-Forminsk. od radara Don 2N, Dunai 3M raketnih sistema A-135Amur i A-235.

Autor: