AKTUELNO

Rezultat predsedničkih izbora u SAD 2024. godine mogao bi uticati na situaciju u Ukrajini, ukoliko se sukob u toj zemlji potraje nekoliko godina, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je istakao za radio "Košut" da Ukrajina može da nastavi borbena dejstva sve dok bude dobijala podršku SAD, a kada ta podrška bude prekinuta, biće moguć prekid vatre.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji planira da se ponovo kandiduje za predsednika, želi prekid sukoba u Ukrajini, rekao je Orban, napominjući da rezultati predsedničkih izbora u SAD iduće godine mogu uticati na ishod rata.

Mađarski premijer je istakao da su SAD igrale manje aktivnu ulogu u pokušajima oblikovanja evropske politike poslednjih godina, ali da se situacija promenila otkako je izbio oružani sukob u Ukrajini i i da je sada Vašington preuzeo vođstvo, kako je rekao, "ratne koalicije koja podržava Kijev.

Mađarska vlada je više puta isticala da će biti potrebni pregovori za rešavanje ukrajinskog sukoba, ne samo između Ukrajine i Rusije, već i između Rusije i SAD, s obzirom na ulogu Vašingtona kao glavnog političkog i vojnog saveznika Kijeva, preneo je TASS.