AKTUELNO

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog navodne podrške Rusiji u ukrajinskom ratu, SAD su uvrstile i dve kanadske kompanije, saopštili su danas američki i kanadski zvaničnici, prenosi Rojters.

Dve kompanije za distribuciju elektronike iz Montreala - Cpunto Inc i Electronic Network Inc - našle su se na listi sankcija zbog „delovanja suprotno interesima nacionalne bezbednosti ili spoljne politike Sjedinjenih Država“ i podležu ograničenjima izvoza SAD, saopštilo je američko ministarstvo trgovine.

Vlada SAD je prošlog četvrtka pozvala kompanije da se pridržavaju sankcija Rusiji uvedenih nakon Invazija Moskve na Ukrajinu, upozoravajući da je u suprotnom mogu podleći potencijalnom krivičnom gonjenju radnji izvršenja.

Ministarstvo trgovine je nedavno uvelo ograničenja izvoza za skoro 90 ruskih i kompanija iz trećih zemalja.

Kanadska granična služba saopštila je za Si-Bi-Es njuz da su dve sankcionisane kompanije identifikovane kao deo „globalnih napora“ da se podrži Rusija.

U izveštaju Odeljenja za trgovinu nije navedeno šta su dve kompanije isporučile ili pokušale da isporuče zbog čega su američke vlasti pokrenule postupak.

Autor: