AKTUELNO

U vreme kada su cene nekretnina otišle u nebo, Italija ponovno ima neobičnu ponudu.

Grad Sant'Elia a Pianisi u regiji Molise stavio je osam kuća na prodaju za samo 1 evro.

Ovo zvuči kao super prilika za potencijalne vlasnike kuća, ali naravno da nije sve tako jednostavno. Oni koji ugrabe nekretninu moraće da daju polog od 5.000 evra pre početka potrebnih radova na renoviranju, a moraju da plate i sve uobičajene naknade za posedovanje kuće, prenosi Indeks.

Njihov gradonačelnik je rekao da će se novi stanovnici Sant'Elia a Pianisi takođe morati da se pridržavaju određenih pravila. Od njih će se tražiti da lokalnim vlastima predstave projekat obnove u roku od šest meseci od kupovine kuće, a spomenute obnove moraće biti dovršene u sledeće tri godine. Grad će biti naklonjen kupcima koji planiraju da angažuju domaće radnike, koriste domaće materijale i renoviraju u najkraćem roku, piše Time Out.

Sve više se napuštaju sela

Ideja iza svih ovih zahteva je da će ulaganja i obnova kuća pomoći u podsticanju ekonomije grada. Osim toga, na ovaj način veća je verovatnoća da će novi stanovnici izgraditi vezu sa selom i brinuti se za njegovu budućnost.

Kuće Sant'Elia a Pianisi od 1 evro deo su tekućeg plana ponovnog buđenja mnogih uspavanih italijanskih gradova. Kako mladi Italijani sve više odlaze u grad u potrazi za poslom, italijanska sela postaju mirna područja s malim stanovništvom koje stari.

Kako bi svoje gradove učinili živahnijim i unosnijim, mnoge su regije usvojile pristupačne strategije vlasništva nad kućama poput ove. Među onima koji su kupili kuće za 1 evro su poznate osobe, poput britanskog voditelja Alana Kera i glumice iz serije Soprano Loren Brako.

Autor: