AKTUELNO

U blizini sela Gubastovo u okrugu Kolomna u Moskovske oblasti srušio se dron, ali nema pretnje po bezbednost lokalnog stanovništva, izjavio je danas guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov, preneo je TASS.

"Što se tiče incidenta sa padom bespilotne letelice u gradskom okrugu Kolomna, dogodio se u blizini sela Gubastovo. Po svemu sudeći, meta je bio civilni infrastrukturni objekat, koji nije pogođen. Nema žrtava, niti je pričinjena materijalna šteta, a Federalna služba bezbednosti i drugi nadležni organi istražuju incident", napisao je Vorobjov na svom "Telegram" kanalu.

Kako je naveo, nema rizika za bezbednost lokalnog stanovništva.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je sprečilo dva pokušaja ukrajinskih napada dronovima na dva južna ruska regiona tokom noći.

Od ukrajinskih vlasti nije bilo komentara. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

Obustavljeni letovi

Ranije danas letovi na aerodromu Sankt Peterburg su bili obustavljeni na oko sat vremena nekon što je u blizini primećen nepoznati leteći objekat.

Niz ruskih domaćih letova za Sankt Peterburg vraćeno je nazad na svoja polazna mesta, prema veb stranici za praćenje letova “Flajt radar”. Najmanje pet letova na liniji od Moskve do Sankt Peterburga vraćeno je nazad u rusku prestonicu nakon što su prethodno kružili u vazduhu, prenosi “Gardijan”.

TASS prenosi da je vazdušni prostor u krugu od 200 kilometara od “Pulkova” bio zatvoren do 10.20 GMT (13.20 po lokalnom vremenu).

Nije odmah jasno zašto su bili obustavljeni, ali je Rojters naveo da nepotvrđeni medijski izveštaj ruskog onlajn medija “Baza” tvrdi da je neidentifikovani objekt primećen na nebu i da su borbeni avioni poslati da istraže.

Bespilotna letelica primećena je na nedaleko od skladišta nafte u ruskom gradu Tuapse na obali Crnog mora, gde je tokom noći izbio požar, izjavio je danas izvor iz Ministarsta za vanredne situacije.

Kremlj je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin bio potpuno obavešten o privremenoj zabrani letova iznad Sankt Peterburga u utorak. Ruski mediji, uključujući TASS, prenose saopštenje tamošnjeg Ministarstva odbrane koje tvrdi da je jutrošnje zatvaranje vazdušnog prostora oko Sankt Peterburga bilo deo vežbe, preneo je "Gardijan".

Ministarstvo je takođe navelo da je tokom noći sprečilo dva pokušaja ukrajinskih napada na rusko tlo dronovima, navodno na civilnu infrastrukturu na području Krasnodara i Adigeje.

Autor: