AKTUELNO

Jedan 27-godišnji Izraelac ubijen je danas kada su palestinski napadači otvorili vatru iz vozila u prolazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javili su večeras izraelski mediji.

On je pogođen u gornji deo tela i izgubio je kontrolu nad svojim vozilom koje je skrenulo sa puta i slupalo se.


Spasioci su našli zrtvu napada bez svesti i prebacili je helikopterom u bolnicu u Jerusalimu gde je ubrzo preminula. Vatra je otvorena na još dva vozila, ali putnici nisu povređenni.

Izraelska vojska je organizovala poteru za osumnjičenim napadačima koji su zapalili svoj automobil i drugi vozilom se odvezli u pravcu Jerihona.

Na putu su se suočili sa policijskim snagama koje su otvorile vatru. Veruje se da je jedan naoružani napadač pogođen metkom, a vojska je postavila kontrolne punktove i prepreke na putevima u tom području dok traje potera.


Palestinski Islamski džihad je pohvalio, kako je naveo "hrabrost napadača" i najavio da će se " operacije otpora nastaviti i da će neprijatelj platiti cenu za svoje zločine".

U međuvremenu su sahranjena dva brata Izraelca ubijena u terorističkom napadu u nedelju u gradu Huvara južno od Nablusa.

Preliminarna istraga tog napada je pokazala da se najmanje jedan napadač uhvatio za prozor vozila u kojem su se braća nalazila i pucao na njih iz neposredne blizine.

Izraelske bezbednosne snage su organizovale poteru usredsređenu na područje Nablusa.

Nekoliko sata posle napada jevrejski naseljenici su palili palestinske kuće i automobile tokom velikih nasilnih protesta i nasilja u Huvari kakvo nije zabeleženo decenijama na Zapadnoj obali.

Jedan Palestinac je ubijen, nekolicina je ranjena u tim protestima, a desetine su udahnule suzavac.

Portparol izraelske vojske je danas najavio da se stotine dodatnih vojnika razmešta na Zapadnoj obali zbog tog napada i protesta naseljenika.


Vlada premijera Benjamina Netanjahua, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela, našla se na udaru kritika jer ne uspeva da zaustavi pojačanje nasilja i što šalje nejasne poruke, navodi AP.

Netanjahu je apelovao na smirivanje, a član njegove vladajuće koalicije pohvalio divljanje jevrejskih naseljenika tvrdeći da se tako Palestinci zastrašuju i odvraćaju od novih napada.

Autor: