AKTUELNO

Papa Franja će posetiti Mađarsku krajem aprila, saopštio je danas Vatikan a put treba da bude usmeren na migraciju u Evropi i ruski rat u Ukrajini.

Papa će posetiti Budimpeštu od 28. do 30. aprila u pravoj državnoj poseti toj zemlji, saopštio je Vatikan. Papa je bio u kratkoj sedmočasovnoj poseti Budimpešti u septembru 2021. godine na zatvaranju crkvene konferencije što nije važilo kao državna poseta.

Ta poseta je bila vidljivo nelagodna obzirom na tvrde stavove premijera Viktora Orbana o migraciji i poziva pape Franje zemljama da prihvate ljude koji beže od rata, teškoća i siromaštva.

Od tada je Mađarska primila stotine hiljada Ukrajinaca koji beže od ruske invazije. Papa koji je više puta izrazio solidarnost sa Ukrajinom sastao se sa Orbanom u aprilu prošle godine u Vatikanu i zahvalio mu se što ih je primio.

Po dolasku u Mađarsku papa Franja će se sastati sa Orbanom, spornim vođom koji je koncetrisao svoj politički imidž oko čvrstog odbijanja imigracije i usmerenost na sprečavanje Mađarske da postane mešovita rasa. Za svoje 41. međunarodno putovanje od izbora 2013. papa će se takkođe sastati sa izbeglicama, mladim, članovima lokalne crkve i predstavnicima kulturnog sektora, navodi se u programu koji je dao Vatikan.

Kao što je uobičajeno tokom papinih poseta on će se takođe obratiti političkim i diplomatskim vlastima i predsedavati na misi.

Tokom kratke posete Mađarskoj 2021. papa je već predsedavao misom, sastao se s Orbanom i pozvao Mađare da budu "otvoreni" za sve.

Prema poslednji statistikama od 24. februara 34.248 Ukrajinaca dobilo je status izbeglice u Mađarskoj.