AKTUELNO

Skoro svako četvrto domaćinstvo u Britaniji često nema dovoljno novca za osnovne potrepštine, a dve trećine građana smatra da vlada ne čini dovoljno da ublaži krizu troškova života, pokazalo je novo istraživanje.

U Britaniji 37 odsto građana završava mesec praznih novčanika, a skoro jedna četvrtina, njih 24 odsto, nema dovoljno novca za osnovne potrepštine ni većinu meseci ni većinu dana, pokazalo je istraživanje koje je naručila inicijativa "Zajedno kroz krizu".

Čak i u 10 najbogatijih izbornih okruga u Britaniji, 19 odsto građana odgovorilo je da ne može da plati hranu ili račune do kraja većine meseci. U 10 najsiromašnijih izbornih jedinica njihov udeo je 26 odsto, pokazuje istraživanje.

Ukupno šest odsto građana većinu dana u mesecu ne može da plaća osnovne potrepštine, a u najsiromašnijim sredinama taj procenat se penje na 11 odsto. Oko 67 odsto građana reklo je da britanska vlada "ne čini dovoljno" da se izbori sa krizom troškova života.

Članovi inicijative napisali su otvoreno pismo premijeru Rišiju Sunaku i ministru finansija Džeremiju Hantu tražeći od njih da „preduzmu mere kako bi osigurali da kriza koju pokazuju ove brojke ne postane 'nova normalnost' u Velikoj Britaniji".

Autor: