AKTUELNO

Kina je "duboko zabrinuta" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan".

"Snažno se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mešanja u pitanja Kine", rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ćinovi komentari dolaze posle vesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posetiti Moskvu, a pred "mirovni govor" predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U medjuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept "nedeljive bezbednosti".

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbednosti u svetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi TASS.

"Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i da je u opasnosti da čak otrgne kontroli", rekao je Ćin. "Zahtevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru".

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, preneo je TASS.

"Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbednosti", zaključio je Ćin.