AKTUELNO

Katastrofalni zemljotresi u Turskoj i Siriji do sada su odneli najmanje 41.000 života, a iz ruševina i dalje pristižu čudesne priče o spasavanju zatrpanih, uključujući bebu koja je bila tek rođena i pronađena je pupčanom vrpcom i dalje vezana za mrtvu majku.

Ta beba je nazvana Aja, što znači “čudo”, i jedini je preživeli član svoje uže porodice, nakon što je u zemljotresu u Siriji izgubila roditelje i četvoro braće i sestara. Nakon što su slike povređene devojčice obišle svet otvorilo se novo pitanje – šta će biti sa njom?

Anonimna deca

BBC piše da su mnoga deca spasena iz ruševina dovedena u bolnicu u Adani iz drugih regiona prosto zato što ta ustanova i dalje stoji. Mnogi drugi medicinski centri u zoni katastrofe su porušeni ili oštećeni i Adana je postala mesto za spasavanje. U jednom slučaju su novorođene bebe prebačene u tu bolnicu iz porodilišta, teško oštećene ustanove u gradu Iskenderunu.

Foto: Tanjug AP/Ghaith Alsayed

BBC navodi da su povređena deca koja su smeštena u gradsku bolnicu u Adani premlada da znaju šta su izgubila. Stotine su slučajeva neidentifikovane dece čije su porodice ili mrtve ili im se nije ušlo u trag, a među njima je je šestomesečna devojčica čiji roditelji nisu pronađeni. Ona je na odeljenju intenzivne nege poznata samo po obeležju na svom krevetu – “anonimna”.

- Znamo gde je nađena i kako je tamo dospela, ali pokušavamo da otkrijemo adresu. Potraga se nastavlja – rekao je BBC-u dr Nursah Keskin, pedijatar i zamenik direktora bolnice.

Ni starija deca zbog šoka ne mogu odmah da otkriju svoj identitet. U bolnici u Adani smeštena je i devojčica starosti 5-6 godina koja usled trauma ne može da priča. Dr Ilknur Bankesur rekla je BBC-u da deca znaju svoja imena i da će pokušati da razgovaraju sa njima kad im se stabilizuje stanje za nekoliko dana.

- Za sada imamo samo kontakt očima i gestove – rekla je ona.

Šta će se dogoditi sa mališanima bez roditelja?

Aja i “anonimna” devojčica su među mnogim mališanima koji su u zemljotresu jačine 7,8 Rihtera, koji je 6. februara pogodio sever Sirije i jugoistok Turske, ostali bez porodice i čija je dalja sudbina otvoreno pitanje. Prema “Vašington postu”, oni čine “neizrecivi” broj dece koja su postala siročići zbog zemljotresa.

Turski zdravstveni zvaničnici rekli su da širom zone katastrofe trenutno ima više od 260 povređene dece koja nisu identifikovana. Ta brojka bi mogla značajno da poraste kako spasioci zalaze u više područja, a pun obim onih koji su ostali bez svog doma se iskaže. Holi Ričardson piše za Deseret.com da je nemoguće tačno znati koliko je dece ostalo bez roditelja, koliko njih ima dalje rođake i koliko ih je odvojeno od najužih članova porodice.

Foto: Instagram.com/Draginja.VLK

Zvaničnici pokušavaju da identifikuju decu sa adresama, ali su te lokacije često samo ruševine. U najmanje 100 slučajeva su neimenovana deca već zbrinuta, navodi BBC.

Turske društvene mreže pune su postova sa slikama nestale dece, detaljima o njihovim domovima, spratovima na kojima su živeli u sada srušenim zgradama, u nadi da će biti spasena i prevezena u bolnicu. Preživeli rođaci i zdravstveni zvaničnici obilaze medicinske centre pokušavajući da ih pronađu.

Ponovno ujedinjenje sa roditeljima

Neka deca su ponovo ujedinjena sa svojim porodicama, poput dirljivog slučaja Nilaj i Čengiza Fanse koji su pronašli svoju osmomesečnu bebu živu. Nakon što je porodica ostala zarobljena u ruševinama svoje sedmospratnice u Kahramanmarašu u Turskoj, Nilaj je spasena oko 14 sati kasnije, potom njena četverogodišnja ćerka Nil i Čengiz. Telo dvogodišnje Alin nađeno je četiri dana nakon zemljotresa 6. februara i roditelji su pretpostavili da je mala Birče takođe poginula.

Ali, spasioci su je pronašli - jedan komšija je rekao da je video da su je izvukli iz ruševina već prvog dana potrage - i provela je pet dana na intenzivnoj nezi sa polomljenog nogom, prelomom lobanje i krvarenjem u mozgu, preneo je CNN.

Niko od spasilačke ekipe nije prepoznao bebu, pa su korisnici društvenih mreža delili njene slike ne bi li pronašli njene roditelje. Porodica je zahvaljujući tome uspela da identifikuje Birče i saznali su da je odvedena u bolnicu u Adani, gde su se konačno ponovo ujedinili.

Dok su neki mališani imali tu sreću, ostatak su, kako je to opisao BBC, “anonimna deca zemljotresa”.

Foto: Printscreen /Twitter.com

Improvizovana sirotišta

Neke uzimaju rođaci, kao u slučaju male Aje, a turska vlada apeluje na ljude da se prijave za starateljske porodice. U teško pogođenim područjima podižu se improvizovana sirotišta, ali proći će dosta vremena dok se porodice ponovo ne ujedine, u slučajevima u kojima je to moguće.

- Dok se ne utvrdi gde se nalaze roditelj deteta ili drugi članovi uže porodice, smatra se da svako odvojeno dete ima žive dalje rođake. Treba uložiti svaki napor da se deca ponovo ujedine sa svojim porodicama kad je to prikladno – rekao je CNN-u stručnjak UNICEF-a za komunikacije u vanrednim situacijama Džo Ingliš.

Iako usvajanje trenutno nije opcija da se pomogne deci koja su ostala bez roditelja u zemljotresu u Turskoj i Siriji, postoje drugi načini za pomoć. Organizacijama na terenu potrebne su donacije da plate profesionalne službe pomoći i tešku opremu.

Ričardson navodi da se prevaranti već koriste velikodušnosti mnogih ljudi, pa je stoga važno donirati sredstva poznatim organizacijama. Među pouzdane organizacije za pomoć na terenu u Turskoj i Siriji – gde je to moguće – uključuju Spasimo decu, UNICEF, Međunarodnu organizaciju za migracije, Lekare bez granica i druge.