AKTUELNO

Kina će obezbediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja Centralne i Istočne Evrope, najavio je danas premijer Kine Li Kećijang na samitu 16 plus 1 u Budimpešti.

Kina je rekao da će Kineska banka za razvoj obezbediti dve miliajrde dolara i da će u okviru Fonda za finasiranje u okviru mehnizma 16 plus jedan biti obezbeđena još jedna milijarda dolara.

"Želim da najavim dve nove stvari, u okviru bankarske asocijacije Kine i 16 zemalja CEE, Kineska banka za razvoj obezbediće dve milijarde dolara za finansiranje razvoja. Drugo, počinje druga faza realizacije Fonda za investicije u okviru mehanizma 16 plus jedan, sa dodatnih milijardu dolara koji će biti prosleđen ispostavama u CEE", rekao je kinskei premijer.

Li je naglasio da će tako biti dodatno podstaknut razvoj saradnje Kine i 16 evropskih zemalja, kao i omogućiti dodatni razvoj zemaljama CEE.

Kinski premijer je na skupu u sportskoj areni "Laslo Pap" rekao da se šefovi vlada sastaju u prelepoj Budimpešti tokom jeseni, kada ima puno voća i naglasio da je "ovo dobar period da planiramo budućnost.

"Nadam se da saradnja sa 16 zemalja CEE ima širu perspektivu", rekao je Li.

Kaže da je u pitanju jedinstvena saradnja u okviru mehnizma 16 plus jedan i da treba pronaći i nove puteve saradnje.

Li je naglasio da odgovor za to leži u zajedničkoj viziji i tradiciji, koju deli 16 zemalja, kao i da trend globalizacije u svetu mogu da obogate regionalne i transregionalne inicijative za saradnju.

"Dobar primer takve saradnje je mehnizam 16 plus jedan", naglasio je kineski premijer.

Istakao je da se u okviru tog mehnizma saradnja sprovodi na osnovu principa međusobnog uvažavanja i win - win kooperacije.

Li je naveo da ima šest posmatrača u okviru mehnizma 16 plus jedan i da je među posmatračima i Austrija, kao i da su dobre i regionalne inicijative poput Višegradske grupe.

Saradnja Kine i 16 evropskih zemalja je rasla u prethodnih pet godina i, kako je naveo, investicije kineskih kompanija su porasle sa šest na devet milijardi dolara.

Takođe Kine i tih zemalja je na nivoou od 60 milijardi dlara, a broj direktnih letova je u odnosu na pre pet godina povećan sedam puta.

Li je rekao da je broj kineskih turista sa CEE regionom povećan sa 200.000 na više od 930.000 turista i da bi taj broj mogao da bude dupliran narednih godina.

Poručio je da je Kina spremna da isporuči više svoje kvalitetne robe Evropi, na primer, meso, med, voće..., dok je istvoremeno otvorena za kvalitetne poljoprivredne proizvode iz evropskih zemalja.

Kina će danas potpisati razne protokole sa 16 zemalja u tom smislu za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

"U narednih pet godina mi ćemo imati uvoz vredan osam biliona dolara i nadamo se da će zemlje CEE povećati svoje prisustvo na našem velikom tržištu", kazao je Li.

On je naglasio da Kina ima i kompletan lanac industrijskih kapaciteta i da i u toj oblasti može da poveća saradnju sa evropskim zemljama, kao i kada je reč o saradnji u realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Kina podstiče izgradnju industrijskih parkova parkova i vlada podstiče kineske kompanije koje mogu da investiraju u evropskim zemljama, naveo je Li.

Kada je reč o novim tehnologijama i novim modelima biznisa u prethodnom periodu Kina je otvorila više od 15 miliona radnih mesta u tim naprednim sektorima.

Naglasio je da je potrošnja ključna za privredni rast Kine i da evropske zemlje i tu mogu da vide svoju šansu.

Li je izrazio očekivanje da će efekti saradnje u 16 plus jedan biti povećani 16 puta narednom periodu, nakon čega je ispraćen velikim aplauzom.

Ministar trgovine Kine Žong Šan je rekao da je glavna tema samita u Budimpešti produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj svih.

Kazao je da je prisutno više od 1.000 kompanija i da će skup doneti novu saradnju i zajedničke projekte.

#Kina

'