AKTUELNO

Amnesti internešenal tvrdi da je Rusija u vazdušnim napadima na položaje džihadista u Siriji ubila nekoliko stotina civila.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je te optužbe kao "lažne i neosnovane", navodeći da u izveštaju AI "nema ničeg novog niti konkretnog".

- U tekstu su isti klišei i iste lažne informacije - izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

Medjunarodna organizacija Amnesti internešenal optužila je u sredu Rusiju da je kasetnim i nenavodjenim bombama gadjala civilna područja u Siriji, kao i da je u ruskim vazdušnim napadima poginulo najmanje 200 civila.

Izveštaj AI se fokusira na napade u provincijama Homs, Idlib, Alepo, u periodu od 30. septembra, kada je Moskva zvanično počela vazdušnu kampanju u Siriji, do kraja novembra.

- Neki ruski vazdušni napadi su izgleda bili direktno usmereni na civile ili civilne objekte, ciljajući naseljena područja bez očiglednih vojnih meta ili zdravstvenih ustanova, što je za posledicu imalo ubijene ili povredjene civile. Takvi napadi bi mogli biti ravni ratnim zločinima - izjavio je Filip Luter, direktor programa AI za Bliski istok i severnu Afriku.

Organizacija Hjuman rajts voč je prošle sedmice saopštila da je kasetna municija korišćena u najmanje 20 navrata od kada se Rusija uključila u sukobe u Siriji.

Rusija uporno odbija takve optužbe, a lokalni stanovnici i opozicioni aktivisti u Siriji priznaju da ne mogu da znaju da li takve napade izvode ruske snage ili sirijska vojska.

Izvor: Beta

Autor: G.N.

'